Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beklagar avhopp i centern

Avhoppet från centerns Iréne Frank kom inte överraskande för Elisabeth Johansson, ordförande för partiets kommunkrets i Bollnäs.

- Men jag beklagar det. Iréne har alltid varit en engagerad politiker, säger hon.

Annons

Centerns gruppledare i kommunfullmäktige, Bengt-Olov Renöfält, befann sig på fredagen på en utlandsresa. Han har inte gått att nå för en kommentar till Iréne Franks besked.

Men enligt Elisabeth Johansson informerades partiet om avhoppet innan Iréne Frank skickade in sin avsägelse för de kommunala uppdragen.

- Hon ringde och berättade det. Och vi har en tid förstått att hon känt sig tveksam till att fortsätta, säger Elisabeth Johansson.

- Det är naturligtvis känslor som vi måste respektera.

Men centerordföranden i Bollnäs hoppas att Iréne Frank så småningom kommer tillbaka på nya uppdrag för partiet.

- Hon behövs så väl. Få har som hon brunnit för landsbygdsfrågorna.

Ett av de tyngsta skälen till Iréne Franks avhopp var beslutet i somras att avveckla flera byskolor i kommunal regi.

Elisabeth Johansson har förståelse för reaktionen.

- Det här var ett svårt beslut att ta för alla. Men för Irénes del var det särskilt besvärligt att acceptera kommunens linje. Hon hade svårt att svälja den breda politiska enighet som låg bakom kompromissbeslutet i fullmäktige.

Tillsammans med partikollegan Per-Erik Andersson och kristdemokraternas Maj-Britt Kissner Burman reserverade sig Iréne Frank mot det skolbeslut som betyder att kommunen avvecklar sin verksamhet vid byskolorna i Söräng, Västansjö och Segersta.

Men Iréne Frank är också kritisk till att hennes parti gått egna vägar i frågan om den kommunala budgeten. Centern föreslog exempelvis som enda parti en skattehöjning med 35 öre.

I en ny kontakt med tidningen säger Iréne Frank att hon tycker att centern har svårt att samarbeta med andra oppositionspartier i Bollnäs, som Moderaterna, Kristdemokraterna och Bollnäspartiet.

- Centern har valt att gå för sig själv och inte förhandla. Det är det som försvårat samarbetet med de andra, det är min bestämda uppfattning. Felet ligger inte hos dessa tre partier, säger Iréne Frank.

Centern har fem mandat i kommunfullmäktige. Den som nu går in på Iréne Franks ordinarie plats är en annan veteran i partiet, Stefan Jonäng. Han är förste ersättare idag.

Ersätter Iréne Frank i kommunstyrelsen gör Elisabeth Johansson själv. Idag är hon suppleant där. Däremot är det ännu oklart vem som tar Iréne Franks plats i miljö- och byggnämnden.

- I det fallet ska vi nominera ett nytt namn. Vi får ta oss en funderare på vem det ska bli, säger Elisabeth Johansson.

Mer läsning

Annons