Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrövade över mejeriaffär

/

Mikael Svärd och Anneli Gustavsson äger och driver Koldemo lantbruk. De har 117 mjölkkor som tillsammans producerar en miljon kilo mjölk per år. De är bestörta över att Milko är i dödsryckningar och att Arla snart har monopoliserat hela den svenska mejerimarknaden.

Annons

Även om Arlas uppköp än så länge bara är ett förslag tror varken Mikael eller Annelie att det går att rädda kvar Milko. I slutet av året, sedan Konkurrensverket som sista part sagt sitt, lär samgåendet bli ett faktum.

- Nu kan vi inte längre hota med att byta mejeri om vi känner oss missnöjda. Skånemejerier, Falköping, Gefleorten och Norrmejerier finns fortfarande kvar. Men fortsätter det så här är det bara en tidsfråga innan de också köpts upp av Arla, säger Anneli Gustavsson

Hon befarar också att Arla kommer att dribbla med avräkningspriset till mjölkbönderna i lägen där företaget behöver pengar för att till exempel finansiera etableringar på nya marknader.

- Rent känslomässigt är det här en katastrof. Vi vill inte ha ett Sverige med en enda mejerikoncern. Vi vill ha mångfald - inte enfald.

Både Mikael och Anneli minns hur det var för några år sedan, då de nyss förvärvat Koldemo lantbruk och Ingvar Persson fortfarande var styrelseordförande i Milko:

- En kväll kom han hem till oss med smörgåstårta och önskade oss välkomna. Sånt glömmer man inte.

Mer läsning

Annons