Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens uppdrag: Uppmana fler att återvinna kartonger

/

Barnen på Hamregård förskola har blivit duktiga på att återvinna dryckeskartonger. Nu återstår ett viktigt uppdrag i tävlingen Kartongmatchen – att sprida budskapet till fler att återvinna alla bortglömda kartonger.

Annons

Nu under hösten har Hamregård förskola deltagit i Kartongmatchen, en återvinningstävling arrangerad av Tetra Pak och Världsnaturfonden.

– Det är viktigt att återvinna. Då lämnar man tillbaka använda kartonger så blir det nya, säger Juliette.

– Det kan vara kartonger som det varit mjölk eller fil i, säger Melwin.

Barnen sitter i en soffa tillsammans med Milo, Emilio, Liv och Emmylou. Några av barnen har fyllt fyra år, andra fem.

Alla de 98 barnen på förskolan har deltagit i Kartongmatchen. Förutom att återvinna på förskolan har alla barn fått uppdraget att med sig tio kartoner hemifrån, för att återvinna. Innan kartongerna återvanns gjorde barnen ett maffigt konstverk ute på gården.

Genom tävlingen har de också fått lära sig om tre djur, isbjörn, tiger och bergsgorilla. De har fått se film och sedan har de haft en frågetävling om djuren. I tävlingen har varje anmält barn fått en krona, som de fått ge till något av de tre djuren, som stöttning i Världsnaturfondens olika projekt.

Nu återstår den sista matchen i återvinningstävlingen, att sprida uppmaningen så att fler börjar återvinna de bortglömda kartongerna.

– Vi skulle berätta för 100 personer att man ska återvinna kartonger. Vi har ritat teckningar och satt upp på biblioteket. Sedan kom vi på att vi skulle kontakta tidningen, då skulle vi nå många, säger förskollärare Linda Thoresson.

Barnen går in i ett pysselrum. Färgpennor och saxar kommer fram och barnen börjar m åla och klippa på de kopierade papperen där uppmaningen om återvinning finns.

– Den här teckningen ska morfar få. Han är dålig på att återvinna, säger en tjej.

Mer läsning

Annons