Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn med koll på björn och varg

/
  • Kolla kraniet! Lina Thelin, biolog från rovdjurscentret De 5 stora har rovdjursskola med förskolebarnen i Björktjära.

Rovdjurscentret De 5 stora ligger vägg i vägg med Järvzoo. Där jobbar biologen Lina Thelin. Den här veckan har hon varit på Björktjära skola och träffat alla elever, från förskolan och uppåt.

Annons

- Vi erbjuder gratis rovdjursskola till alla som vill. Vi har sökt och fått pengar för det från Naturvårdsverket i flera år. Jag har faktiskt varit ända ner till Malmö en gång! Men det är förstås främst i det här länet vi marknadsför oss, säger Lina Thelin.

Vi bor i ett relativt rovdjurstätt område. Här finns både björn, varg, lo och till och med någon järv. Vi har alla våra uppfattningar om rovdjuren, men i rovdjursskolan får man lära sig saker man kanske inte visste.

Lina packar upp spännande saker ur sina kartonger. Stora mjuka skinn till exempel.

Bajs i små burkar och kranier av olika storlekar är också spännande. I björnens gap finns olika sorters tänder,l några tuggar han bär med, de vassa betarna längst fram använder björnen på våren när han behöver kött.

Tusen elever om året passerar rovdjursskolan. Dessutom utbildas ungefär 500 gymnasielelever. Sommarskolans olika stationer vid rovdjurscentret i Järvsö tar emot cirka 4000 barn. Dessutom samarbetar rovdjurscentret med bland annat skogsstyrelsen och arrangerar gemensamma temadagar under rubriken Skogen i skolan.

Mer läsning

Annons