Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn hittar vilse i skogen

/
  • Pojkarna från klass 1B trotsade myrorna och åt sina smörgåsar på ett nedfällt träd.
  • Anna Forsberg och Ivar Nilsson från klass 1B tittade lite instruktionsboken Hitta Vilse innan de ville ge sig iväg och bygga koja.
  • Mathilda Fredriksson från 1A hittade ett träd med en fågelholk och det kändes bra att krama det trädet tyckte hon.
  • Nahomey Ghebreab från klass 1A lär sig hur man gör tecken i marken. Det är viktigt att ni gör tydliga grova tecken, säger instruktören Ewa Linfors.
  • Emma Myrberg var första på plats inne i kojan som hennes grupp gjorde tillsammans.

Nyhamreskolans ettor fick under onsdagseftermiddagen lära sig hur de gör om de går vilse i skogen. Förutom gott fika och många trädkramar fick de även lära sig hur man gör stoppmärken i marken.

Annons

Solen strålade mellan de gulgröna löven när barnen på fritidshemmen som tillhör Nyhamre skola blev instruerade i hur de ska göra om de går vilse i skogen. Alla barnen blev förtjusta i hunden Sally som var instruktörens Ewa Lindfors kollega. Ewa hade också med böcker som hon delade ut till vara och en.

- Jag vill att de på ett roligt sätt ska lära sig hur de gör om de går vilse i skogen. Tanken är att de sedan ska använda böckerna tillsammans i klassen, säger instruktören Ewa Lindfors från Civilförsvarsförbundet i Gävle.

Efter lite limpa, med kaviar eller mjukost och varmchoklad var alla, eller åtminstone de flesta, redo att dela in sig i lag och gå ut i skogen.

- Titta, här har grävlingen sitt bo! Där sover den på vintern men nu är det varmt och då kan den vara ute och gräva, säger Nahomey Ghebreab glatt och tittar ner i grytet intill trädstammen.

En av kojorna byggs mot en trädstam och inuti kojan känns det ombonat och tryggt. Tryggt är det också när man kramar träd som barnen får lära sig att göra.

- Jag minns en flicka som jämförde trädet hon kramade med sin skäggiga morfar, säger Ewa Lindfors och skrattar.

Att göra stoppmarkeringar i marken är också en av uppgifterna som barnen får lära sig. Då är det extra viktigt att de markerar åt viket håll de går och att den som ser spåret reagerar och stannar till.

- Alla barnen ska få ett diplom med sig hem, där det står att de är världsbäst på att hitta vilse, säger Ewa Lindström.

Mer läsning

Annons