Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bantad äldreomsorg slår mot samhällsekonomin

/

Varken Rose-Marie Ivarsson eller hennes mamma Svea är nöjd med hur hemtjänsten tar hand om Svea. Därför pendlar Rose-Marie mellan hem och jobb i Stockholm och sin handikappade mamma i Bollnäs.

Annons

Trots att de äldre blir allt fler har resurserna inom äldreomsorgen minskat avsevärt de senaste trettio åren, drygt 30 000 äldreboendeplatser bara mellan 2001 och 2012. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av fackförbundet Kommunal.

- Man kan verkligen tala om dålig samhällsekonomi, säger Rose-Marie Ivarsson

På somrarna åker hon till Bollnäs varje helg. Då går hon också ner i arbetstid och tar ledigt varje måndag. Allt för att hon ska kunna åka de 27 milen och ta hand om sin mamma.

- Förutom att jag själv drabbas av utgifter för resor, sämre inkomst och lägre pension går ju samtidigt samhället miste om skattepengarna för den tid jag inte arbetar, säger Rose-Marie.

Det har snart gått fyra år sedan Rose-Marie Ivarssons mamma Svea, då 71 år, drabbades av en stroke. Efter det är hon rullstolsburen och då dottern bor i Stockholm fick hon anlita hemtjänsten.

Men varken Svea eller Rose-Marie är nöjda med den service hon får.

Därför känner Rose-Marie att hon själv måste åka hem till sin mamma på helgerna för att styra upp hushållet. I våras bytte de från den kommunala hemtjänsten till en privat aktör.

- Men det blev inte ett dugg bättre, säger Rose-Marie.

Kommunals rapport visar att minskningen i äldreboenden inte har kompenserats av utökad hemtjänst och att anhörigvården i stället har ökat kontinuerligt sedan 1980-talet.

I dag hjälper 360 000 personer i förvärvsaktiv ålder en äldre, sjuk eller funktionshindrad närstående dagligen eller flera gånger i veckan. Av dem har 80 000 – 100 000 personer gått ned i arbetstid eller slutat arbeta helt för att hinna med att vårda sina anhöriga.

- Utvecklingen som vi ser nu är helt oacceptabel. Den alltmer slimmade äldreomsorgen skjuter över ansvaret och kostnaden på den äldre, på deras barn och på personalen, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.

Mer läsning

Annons