Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bank lovar utreda om stöld begåtts

/
  • Pengarna i bankfacket ska ha försvunnit vid Svenska Handelsbankens kontor på Långgatan i centrala Bollnäs. Det är oklart varför mannen förvarat pengarna löst i stället för att ha dem insatta på ett konto.

Den 77-årige Bollnäsbon uppger att han bestulits på en halv miljon kronor ur sitt bankfack. Nu utlovar Svenska Handelsbanken en grundlig utredning.

- Vi måste titta på detta förutsättningslöst, säger Per Falkenström, regionansvarig för säkerheten.

Annons

Enligt 77-åringen besökte han sitt bankfack vid Svenska Handelsbankens kontor på Långgatan i Bollnäs förra sommaren.

Då ska pengarna enligt anmälan ha legat i fem olika kuvert med 100 000 kronor i varje kuvert.

Men när mannen i måndags kom till banken var dessa pengar borta.

- Han säger sig vara helt säker på sin sak och var påstridig när han direkt kom till oss för att göra anmälan, säger John Köhler, enhetschef vid polisen.

- Vi har inget skäl att inte ta uppgifterna på allvar.

I det låsta bankfacket finns en inre låda som i det här fallet ska ha varit försedd även med ett litet extra hänglås i en metallhake.

- Den var låst även nu och ingenting var uppbrutet, men mannen tyckte att hänglåset gick ovanligt trögt när han öppnade det, säger John Köhler.

Men Per Falkenström har svårt att förstå hur en stöld ska kunna ha utförts.

Säkerhetsrutinerna i Bollnäs ses som tillförlitliga.

- Det handlar om manuella rutiner där kunden först får fylla i en fysisk besökslapp med namnteckning, datum och nummer på bankfacket. Kunden måste också legitimera sig om denne inte är känd för personalen, säger Per Falkenström.

- Därefter följer en banktjänsteman med kunden in i valvet och låser upp ett lås med en kontrollnyckel samtidigt som kunden använder sin egen nyckel. Det är alltså två olika yttre lås som måste öppnas och banken har inte tillgång till bankfacket.

De dubbla låsen, registreringen och personalens medverkan ska garantera total säkerhet. Ingen som inte är behörig ska kunna ta sig in i ett bankfack.

- Men trots detta måste vi naturligtvis ta hänsyn till det som kunden hävdar och utreda händelsen. Det är självklart, säger Per Falkenström.

Banken lovar alltså en förutsättningslös utredning och även för polisen kan det bli aktuellt att göra en teknisk undersökning av det aktuella bankfacket.

Mer läsning

Annons