Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppsläcka stänger badplatsen

/
  • Undvik att bada på Långsnäs den närmsta tiden, det rekommenderar Helsinge Vatten efter att en läckande avloppsledning upptäckts.


(Uppdaterad kl 13:08) Kommunens största avloppsledning har gått sönder. Därmed har stora mängder avloppsvatten gått rätt ut i Ljusnans vatten.
– Jag vet inte hur mycket har om läckt, men det är stora mängder, säger Helsinge Vattens vd Ylva Jedebäck Lindberg.

Annons

Vid halv tio på måndagsförmiddagen meddelade det kommunala bolaget Helsinge Vatten AB att de upptäckt en läcka på Bollnäs största avloppsledning, som går på sjöbotten från Långnäsudden till Häggesta reningsverk.

Läckan upptäcktes i och med att det inte kom in något avloppsvatten alls från ledningen till reningsverket.

– För sju och ett halvt år sedan hade vi ett liknande brott på ledningen, vilket gjorde att personalen kände igenom symtomen och kunde agera snabbt. Antingen är det samma spricka som gått upp igen, eller så är det en ny, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Avloppsledningen hanterar i princip allt avloppsvatten från centrala Bollnäs. Ledningen har stängts av, men i väntan på provtagning av badvattnet och provresultat avråder Helsinge Vatten och Bollnäs kommun från bad vid Långnäs.

– Vi vet ännu inte om badvattnet är otjänligt eller inte, men rekommenderar att bad inte sker vid Långnäs tills provsvar med godkänt resultat kommit, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Helsinge Vatten har kontaktat alla berörda men räknar inte med att kunna laga den läckande ledningen förrän på onsdag.

Till dess skickas avloppsvattnet ut från pumpstationen Strömkarlen, som ligger alldeles i början av Långnäsudden.

Avloppsvattnet går således fortfarande rätt ut i vattnet, men vid en mindre känslig plats än vid badstranden längst ut på udden.

– Vi har ett antal bräddningsplatser, just för sådana här tillfällen, som gör att vi kan skicka ut avloppsvattnet i andra vattendrag.

Hur bra är det att skicka ut orenat avloppsvatten direkt i Ljusnan?

– Det är absolut inte en bra situation. Men det finns inga andra fungerande alternativ i dagens samhälle.

Bollnäs kommuns miljökontor kommer att ta badvattenprover under måndagen. Nya provtagningar kommer att göras även på torsdag och nästa vecka.

Mer läsning

Annons