Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgiftskrav även på digital-box

Du måste inte nödvändigtvis ha en tv för att vara skyldig att betala tv-licens. Även om den inte ens används räcker det med att du har en digital-box, en så kallad boxer.

Annons

Det här var något som en Bollnäsman fick erfara när han plötsligt fick ett samtal från Radiotjänst i Kiruna. Och detta trots att mannen saknar både tv och dator.

Som en service har fastighetsägaren mannen hyr sin lägenhet av ställt in en digital-box i alla lägenheter. Eftersom mannen inte hade någon tv blev boxern liggande i kartongen i över ett år och ingen tänkte mer på saken. Sedan kom plötsligt ett samtal från Radiotjänst där man hade koll på att mannen hyrde en lägenhet där en boxer ingick.

- Jo visst, han hade en box även om han inte använde den, medgav mannen på en direkt fråga.

Och det räckte för att en faktura skulle skrivas ut med ett krav på tv-avgift. Något varken han eller fastighetsägaren hade räknat med. Hyresvärden blev alltså tvungen att ta tillbaka boxern och avregistrera användandet. Först därefter kunde mannen komma undan avgiften.

Det behövs alltså ingen tv för att man ska vara avgiftsskyldig. Det räcker med att man äger, hyr eller lånar en mottagare. Som tv-mottagare räknas då förutom tv-apparater, all utrustning som är avsedd för tv-mottagning oavsett användningssätt. Det gäller till exempel en video med kanalväljare, dator med tv-kort, videokamera med kanalväljare, en inspelningsbar dvd med kanalväljare/mottagare eller helt enkelt en digital tv-mottagare, alltså en boxer.

Mer läsning

Annons