Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta får dödade i vargattack

/

- Det här är ingen hobby för mig utan jag försöker faktiskt leva på det här, säger Kjell Andersson och tittar bedrövad ut över sin fårhage. Där dödades tidigt på torsdagsmorgonen sex får och ytterligare sex skadades, två så allvarligt att Kjell måste avliva dem direkt.

Annons

För de återstående fyra skadade fåren var tillståndet på torsdagseftermiddagen fortfarande kritiskt för två av dem.

Fårhagen ligger mitt i byn och bara 50 meter från Kjells bostadshus. Där hade sex får rivits till döds. Ytterligare sex får var skadade, två så allvarligt att de måste avlivas och läget var på torsdagskvällen fortfarande kritiskt för ytterligare två.

Resten, ett tjugotal djur, hade rymt och var spårlöst försvunna. Senare på dagen hittades de i en skogsdunge längre bort i byn.

Länsstyrelsens naturbevakare Hans Blomgren besökte under dagen Kjell Andersson och kunde säkra spår som tyder på att det är en eller flera vargar som orsakat skadorna. Först trodde han emellertid att det rörde sig om ett björnangrepp.

- Två av fåren var delvis nedgrävda och det gjorde att jag först trodde att det rörde sig om en björn, säger Hans Blomgren. Men senare hittade jag tillräckligt med spår för att göra bedömningen att det rör sig om ett vargangrepp.

Det fanns spåravtryck i marken och dessutom är rivsåren på fåren, hur betten är placerade, karakteristiska för vargangrepp. Däremot går det inte att avgöra om det rör sig om en eller flera vargar.

Mer läsning

Annons