Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att lösa bostadsbristen i Bollnäs är en prioriterad fråga

Vid Bollnäs kommunstyrelses senaste sammanträde fick prognosen om föregående års budgetresultat stort utrymme. Peter Nordebo (L) gick till och med så långt att han brast ut i ett "Tjohoo" över resultatet.

Annons

Men alla lät sig inte nöja med de positiva resultaten. Oppositionen tycker att det krävs snabba åtgärder, särskilt när det gäller bostadssituationen i kommunen.

Enligt den preliminära resultatrapporten från de första elva månaderna 2015 kommer kommunen att få ett överskott på 61 miljoner kronor.

– Det känns väldigt bra att vi har så god ekonomi trots flyktingsituationen, kommenterade Bengt-Olov Renöfält (C).

Nu kan kommunen möta kommande års flyktingmottagande med en ekonomi i balans inklusive ett tillskott på 48,8 miljoner kronor i det statsbidrag man får för just det ändamålet.

Läs även: Välkomna extrapengar

Peter Nordebo (L) gick som tidigare nämnts så långt att han brast ut i jubelrop över siffrorna.

– Jag har hållit på med kommunpolitik sedan 2011 men aldrig tidigare har siffrorna varit så tillfredsställande, menade han.

Oppositionsrådet Olov Nilsson sträng höll med om att det var roligt, men hade åsikter om vad man skulle göra med pengarna. Framför allt ville han se ett ökat bostadsbyggande.

– Vi kan inte erbjuda Bollnäsborna bostäder, vi har en hög arbetslöshet och titta bara på betygen i skolan! Vi måste prata mindre ekonomi och mer om verksamhetsfrågor, tyckte Olov Nilsson Sträng. Vad är problemet, börja bygg!

Benny Engberg (BP) efterlyste något liknande.

– Det är härligt att höra de ekonomiska siffrorna, men nu krävs det action.

Men kommunstyrelsens ordförande, Marie Centerwall (S), var inte lika het på gröten.

– Jag tycker nog att vi gör en hel del kring de här frågorna, konstaterade hon och nämnde såväl nyligen genomförda som kommande byggprojekt.

Läs även: Nya ettor och tvåor i Bollnäs

– Och vi måste jobba på flera spår, just nu kan vi bara påverka vårt eget bostadsbolag och de arbetar nog så fort de kan, fortsatte hon.

Centerpartiets Marina Nilsson höll med:

– Vi måste dels arbeta med planfrågor, men vi måste även försöka få hit andra byggviliga aktörer. Det är inte bara att börja bygga!

Något som inte minst har aktualiserats genom de nyligen avbrutna byggplanerna på Säverstaområdet.

Läs även: Försenad byggstart på Säversta

– Att det finns ett behov och att det är svårt att få en bostad med kort varsel vet vi, men vi kan inte bara gå efter hur många som står i kö till varje lägenhet, säger Marie Centerwall. Alla i en kö är inte i akut behov av en lägenhet.

Kommunchefen Anders Johansson har nu fått i uppdrag att göra en snabb analys av hur stort behovet egentligen är och Marie Centerwall konstaterar att bostadsbristen är en högt prioriterad fråga.

– Vi ligger lite efter när det gäller detaljplanearbetet och måste försöka jobba oss i kapp, säger Marie Centerwall. Jag har också bjudit in både externa och lokala fastighetsägare till träffar där vi försökt känna av intresset och väcka nya idéer. Tanken är att det här ska bli regelbundna inbjudningar.

Mer läsning

Annons