Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad för djurplågeri skyller på arbetsbörda

En fårägare som åtalats för djurplågeri medgav under torsdagens rättegång att han inte gett sina djur tillräckligt med mat.
Men det berodde på oaktsamhet, enligt mannen, som hävdar att hans arbetsbörda varit tung.
– Jag kan inte påstå att de har mått bra, säger han.

Annons

Ett femtontal döda får i olika stadier av förruttnelse låg på flera ställen, i fårhuset och på gården. Många av de levande fåren var magra och fick inte tillräckligt med mat. Två vattenkoppar var förorenade av gödsel, en var trasig och två fungerade men hade lågt flöde. Några av fåren hade gödsel på sig och vistades i undermåliga liggutrymmen.

Så ska det ha sett ut hos en fårägare i Bollnäs kommun, där länsstyrelsen gjorde ett oanmält tillsynsbesök i maj i fjol.

– Väldigt dålig djurhållning, säger djurskyddshandläggaren till rätten.

Två tredjedelar av mannens omkring 200 får har med säkerhet lidit, bedömer den tillkallade veterinären, bland annat utifrån hur magra de var. Vid besöket märktes det att fåren var hungriga och törstiga.

Fårägaren medger att han brustit i att ge fåren tillräckligt med mat och i att tillkalla veterinär när djuren visade sjukdomssymptom, något som enligt honom berott på oaktsamhet. Hans arbetsbörda blev för tung under den hårda vintern, då hans utrustning gick sönder och han drabbades av ryggvärk. Men eftersom han även nämner att han hjälpt andra fårägare med klippningen, påpekar åklagaren att det även kan vara en fråga om prioriteringar.

Mannen anser att det hade blivit för dyrt att ta in en avbytare, något som får åklagaren att undra om det i sådana fall verkligen är rimligt att bedriva en så pass omfattande verksamhet.

Domen faller 5 maj vid Hudiksvalls tingsrätt. Åklagaren yrkar på villkorlig dom och samhällstjänst.

Mer läsning

Annons