Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende avböjde gratis teaterbesök

/
  • Föreställningen Olof och Ragnella framfördes i Bergvallhallen och är en engelsk folksaga omarbetad av dramaläraren Mona Elmström.
  • Micke Lindblom, som driver asylboendet på Stagården, tyckte det var ett bra initiativ att bjuda asylsökande på teater trots att han avböjde inbjudan.

Elever vid estetiska programmet på Torsbersgymnasiet reserverade platser och ordnade transport åt asylsökande till deras teaterföreställning. Initiativet mottogs positivt av asylboendena – men ingen dök upp.
– Vi kan inte stå och välja ut vilka som skulle få åka, säger Micke Lindblom vid Stagården.

Annons

Föreställningen Olof och Ragnella handlar om utanförskap och om vikten av att se alla människor för dem de är.

Läs också: Asylboendena ger över 150 jobb

Det budskapet tyckte förstaårseleverna vid estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet att asylsökande skulle få ta del av, så att de vet att de är välkomna.

Klassen kontaktade därför asylboenden, reserverade platser och la undan pengar ur sin egen budget för att kunna ordna med transporer till och från föreställnigen. Men några asylsökande kom aldrig till teatern.

– Det fanns bara 50 platser reserverade och vi har 170 stycken som bor här. Hade vi frågat om någon velat åka skulle vi fått ja från alla. Och vi kunde inte ta på oss att välja ut vilka som skulle få åka, säger Micke Lindblom.

Läs också: Idrott är en bra väg in i samhället

Estetläraren Kristna Norevi tycker det var tråkigt att det inte gick att lösa med tanke på att intresset ändå fanns där.

– Jag tror det är bra att bygga broar på det här sättet. Dans och musik talar alla språk. Men det dyker säkert upp fler tillfällen hoppas jag, säger hon.

Läs också: Så här är det att bo i ett annat land - flyktingar berättar

Micke Lindblom håller med och poängterar att det var ett jättefint initiativ av esteterna.

– Verkligen fantastiskt. Det var bara på grund av platsbristen som vi tvingades att tacka nej, säger han.

Mer läsning

Annons