Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askefjord kan mista tillstånd

/
  • Den sista april, på Valborg, planerar Bollnäs Camping att öppna för en ny säsong.

Bollnäs Campings Gert Askefjord riskerar att förlora serveringstillståndet vid restaurang Kajutan. Orsaken är restförda skatteskulder hos Kronofogden.
- Kraven på lämplighet kvarstår även för den som redan fått ett tillstånd, säger Siv Lövgren, alkoholhandläggare vid kommunalförbundet i södra Hälsingland.

Annons

Efter en så kallad inre tillsyn noterar Siv Lövgren att Gert Askefjord i början av februari hade skatteskulder på 95 000 kronor, varav drygt 81 000 restförts hos Kronofogdemyndigheten.

Det framhålls också att Askefjord haft ett flertal betalningsuppmaningar under åren 2009–2011, några på relativt stora belopp.

- Enligt åttonde kapitlet, tolfte paragrafen i alkohollagen får serveringstillstånd endast meddelas den som visar att han eller hon är lämplig som tillståndshavare med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden, säger Siv Lövgren.

Tillståndsenheten har skickat en skrivelse till Gert Askefjord och meddelat resultatet av tillsynen.

Som hyresgäst för campingen (som ägs av kommunen) har han tiden på sig till den 5 mars med att lämna skriftliga synpunkter.

- Först när tiden gått ut går det att yttra sig om nya åtgärder, säger Siv Lövgren.

Men det kan bli en omprövning av det serveringstillstånd som redan gäller.

Lagen ställer alltså samma krav oavsett om det finns ett befintligt tillstånd, eller om det är första gången som ett serveringstillstånd söks.

I det här skedet vill Siv Lövgren inte dra några slutsatser om Gert Askefjords lämplighet eftersom handläggningen pågår.

- Finns det exempelvis en fungerande avbetalningsplan hos Kronofogden kan man ta hänsyn till det. Ibland finns det också rimliga förklaringar till eftersläpande betalningar, säger hon.

Mer läsning

Annons