Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa förlorar mot kommunen – får inte utökad tid på korttidsboende

/
  • Förvaltningsrätten gav Åsa Pallin rätt till utökad tid på korttidsboende, men nu har kammarrätten ändrat domen.
  • Andy Pallin tycker att kommunen inte lyssnar på brukare eller anhörigvårdare.

Kammarrätten ger socialtjänsten rätt. Åsa Pallin får inte utökad tid på korttidsboende. Maken Andy Pallin tycker domen är ett nederlag för brukare och anhörigvårdare i kommunen.

Annons

Just den här dagen är Åsa Pallin på korttidsboende på Ängslunda. Där vistas hon en vecka i taget för att sedan komma hem igen till huset på Brånan i två veckor.

– Det är så roligt när Åsa kommer hem igen men när de två veckorna har gått och hon ska åka till Ängslunda igen är jag helt slut och orkar inte en minut till. Att leva så här är som att ständigt åka hiss, säger maken Andy Pallin.

I knät har han beslutet från kammarrätten som kom för ett par dagar sedan. För att orka fortsätta att vara anhörigvårdare ansökte makarna om att Åsa skulle få en utökad tid på korttidsboendet. Det skulle ske genom att korta tiden hemma till tio dagar.

Men socialtjänsten i Bollnäs kommun avslog ansökan, bland annat eftersom det skulle bli för kostsamt. De anser också att de erbjudit ett antal olika insatser, som att ge Andy avlösning i hemmet och utökade hemtjänstinsatser.

Läs mer: Vill överklaga domen

– De ser bara till Åsas vårdbehov och det är rätt på ett sätt, men de tar ingen som helst hänsyn till mina behov. Det här berör ju mig i alla högsta grad som också lever här. Det känns som att kommunen inte bryr sig om sina anhörigvårdare utan kör slut på dem, tycker han.

Makarnas gemensamma önskan är att Åsa – som är mycket vårdkrävande– ska bo kvar hemma så länge det går. Socialtjänsten i Bollnäs anser däremot att det bästa för henne vore att bo på ett särskilt boende.

– Dagen kommer då Åsa måste flytta in på hem, men vi är inte där än. Det handlar om människovärde. Kommunen borde lyssna på brukarna och anhörigvårdarna i större utsträckning, tycker Andy.

Makarna överklagade socialtjänstens avslag till förvaltningsrätten och de gav Åsa rätt till utökande insatser.

Läs mer: Åsa har rätt i att bo hemma

Men beslutet har nu alltså omprövats av kammarrätten i Sundsvall. De ger socialtjänstens rätt i att avslå ansökan.

Läs också: Kommunen överklagar beslut

Socialtjänstens ordförande Erika Engberg känner till ärendet, men har inte hunnit läsa domen.

– I det ansträngda läget som socialförvaltningen är i, är det bra att det finns en gräns för vilka insatser som kan begäras, säger hon.

Själv är Andy inte förvånad över domslutet, men märkbart besviken.

– Man får vara realist, det är ingen idé att överklaga eftersom ärendet ändå inte kommer tas upp i högre instans. Jag får bita ihop, säger Andy.

Mer läsning

Annons