Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkeologi och vandring i finnskog

/

I urskog, 400 meter över havet, finns Grannäs. Här bosatte sig bröderna Nuutti och Matti när de kom till Hälsingland.

Annons

Det är också här som Kjell Söderlund inleder den berättelse och vandring som tar oss tillbaka till tidigt 1600-tal när bröderna kom gåendes till trakterna.

Det har regnat hela dagen när vi möts upp vid Grannäs. Ett tappert gäng fullt utrustat i regnställ och rejäla skor står redo att följa i Kjell Söderlunds fotspår. Myggmedlet ligger som en dimma omkring oss. Men precis när klockan slår tre och turen ska starta slutar regnet tvärt och solen tränger igenom. Himlen övergår snabbt till att bli klart blå och plötsligt känns munderingen onödig.

– Den finska väderguden Ukko brukar vara på min sida, säger Kjell Söderlund.

Vi vandrar ner till platsen där den här historien har sin början – sin början i Finnskogens marker åtminstone.

Nuutti och Matti hade påbörjat sin resa med att gå från det inre i Finland till Åbo. Där tog de båten över till Gävle för att sedan under tre dagar, till fots, ta sig till Alfta socken. Här, i Grannäs, skapade de varsin gård om cirka 1000 hektar och här levde de ett liv som svedjeodlare.

I Alfta, Bollnäs och Hanebo socknar byggde svedjeodlande skogsfinnar upp 32 byar. Totalt skapade de tusentals gårdar och byar genom hela Sverige. Svedjebruket krävde storvuxen och tillgänglig skog och det fann Nuutti och Matti i skogarna kring Alfta.

Kjell Söderlund har under flera år forskat kring finnskogens historia och för elva år sedan inledde han arkeologiska utgrävningar i Grannäs tillsammans med Stig Welinder, professor i arkeologi vid Mittuniversitetet, och en grupp på omkring 15 personer.

Området som grävdes ur mätte upp till 75 kvadratmeter runt det som visade sig vara en rökugn i en rökstuga, Nuuttis ursprungliga hus byggt i timmer och grundlagt direkt på marken. Huset, eller pörtet, uppskattas vara byggt omkring 1610 och brann senast 1684.

I utgrävningarna har Kjell Söderlund och övriga kunnat göra sig en bild av hur byggnationen såg ut. Bland annat tros där ha funnits en källargrop centralt i rummet, en rökugn i natursten, eldstadsbotten av tegelstenar, dubbla tak och tre dubbla varma ytterväggar. De fann också fönsterglas, 285 bitar keramik, kritpipor och 1832 benfynd från 22 djurarter.

– När man ska skriva ett folks historia måste man så noga som möjligt försöka ta reda på hur de har gjort; hur de levde, åt och så vidare, säger Kjell Söderlund.

I gamla domprotokoll har han kunnat läsa att det ibland gick vilt till på gården. En gång slogs bröderna med kniv. En annan gång blev pigan och husbonden ordentligt osams och dagen efter hittades pigan död, men flera vittnen kunde intyga husbondens oskuld.

Trygve Åkesson och Inga-Lena Åkesson från Bollnäs sitter eftertänksamt på en stock och fikar efter vandringen. De säger att de tyckte att det var väldigt intressant att höra om Kjell Söderlunds anfader Nuutti och hur hans liv antas ha sett ut i Grannäs.

Vi ser ut över platsen där Nuuttis hus en gång stod, men det är inget som syns om du inte får det berättat för dig. Det är lätt att börja fundera över hur det kommer se ut sen, när vi inte längre finns, och vilka historier som kommer att berättas om oss då.

Mer läsning

Annons