Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenaplaner forceras

/
  • Om den nya arenan ska kunna byggas vid gamla SJ-verkstaden måste en del byggnader bort. Bollnäs Arena, med underrubriken Möjligheternas arena, kallas ibland för evenemangsarena, ibland för multiarena.

Byggstarten för nya Bollnäs Arena ska ske i januari nästa år. Det är målet för den företagsgrupp som tagit initiativet till evenemangsarenan på gamla SJ-området.
Men för att allt ska klaffa måste rivningar av vissa befintliga byggnader påbörjas senast i oktober.

Annons

En preliminär tidsplan har lämnats in till kommunen.

- Men det bör naturligtvis betonas att inga som helst beslut ännu är tagna, säger kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S), som nyligen haft nya samtal med gruppens företrädare.

Närmast ska en projektledare utses och förprojektering starta.

Olle Nilsson Sträng betonar att projektledaren tillsätts av företagsgruppen. Men kommunen bistår i inledningsskedet gruppen med att hos Almi Företagspartner och Regionförbundet Gävleborg söka medel till finansieringen av tjänsten.

- Det här projektet är inte enbart en lokal fråga utan något som berör hela länet. På motsvarande sätt som Göransson Arena i Sandviken får en arena i Bollnäs också betydelse för näringsliv och samhällsutveckling i vår region, säger Olle Nilsson Sträng.

Flera frågor är fortfarande olösta och intressenterna har ännu inte presenterat någon finansiering.

Men ett förslag finns om rollfördelningen under planerings- och byggprocessen, liksom en schematisk tidsplan.

Förprojekteringen är tänkt att starta redan i sommar.

- Men det är inte vi som projekterar och bygger. Den distinktionen är tydlig, det här är inget kommunalt projekt utan ett initiativ från en rad företag. Däremot medverkar vi till att utveckla infrastrukturen på området, typ gator och vägar, om planerna förverkligas, säger Olle Nilsson Sträng.

Från 1 oktober vill arenagruppen se en flytt av skatehallen (Gumpels) och en rivning av andra byggnader. Alla rivningar måste vara slutförda i mitten av december.

Men det är osäkert om det är realistiskt. Innan klartecken kan ges vill länsstyrelsen och länsmuseet sannolikt ha ett ord med i laget.

Det formella planarbetet inleds omgående. Och siktet är inställt på att byggnationerna ska vara i gång i mitten av januari nästa år. Målsättningen från företagsgruppen är att allt ska vara klart till annandagsderbyt 2010.

Mer läsning

Annons