Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenan ska bli ett kraftverk

/
  • Vi driver vårt projekt, men ser också möjligeter till koppla området till kulturkvarteret, förklarade Ulf Andersson, vd för Bollnäs Arena AB.
  • Styrelseordföranden Anders Gustafson, som också är koncernchef i Bruks, ser arenaområdet som en möjlighet att skapa tillväxt på ett
  • Anders Gustafson och Ulf Andersson höll sin pressinformation i den gamla Träkyrkan (före detta Baptistkyrkan) på Nygatan.

Alla arenaområden har svårt att klara den årliga ekonomiska driften. Men i Bollnäs ska det bli annorlunda enligt ledningen för nystartade Bollnäs Arena AB.

Receptet för att klara det på gamla SJ-området är en egen energiförsörjning och en affärsplan där verksamheten står på fyra ben.

Annons

Affärsplanen presenterades på torsdagen av det privata arenabolagets styrelseordförande Anders Gustafson och projektledaren/vd:n Ulf Andersson vid en presskonferens i Träkyrkan på Nygatan.

De underströk båda noga att det handlar om att utveckla en ny stadsdel, inte bara en evenemangs- eller bandyarena. För att lyckas skapa ett sådant område och göra det bärkraftigt har bolaget försökt att hitta en helt ny modell.

Tänket beskrevs till och med som världsunikt.

- Vi presenterar en lösning där man skapar förutsättning för att få en driftsintäkt i stället för en driftskostnad. Affärsplanen bygger på att få en uthållig och acceptabel ekonomisk grund för att kunna ro hela projektet i hamn.

Konceptet är uppbyggt via fyra hörnstenar:

• Miljö.

• Ungdomskultur.

• Idrott och hälsa.

• Närproducerat.

På energiområdet bildas ett innovationscenter för företag, högskolor och universitet som vill vara med och utveckla förnyeelsebar energi. Deras produkter ska kunna testas i ett skarpt läge för produktion mot det riktiga elnätet. Produktionen ska bli större än vad stadsdelen förbrukar.

- I området finns alla fem förnyelsebara energislag i närområdet som vind, sol, vatten, geotermisk energi och bioenergi, framhöll Anders Gustafson, som själv också är koncernchef vid Bruks i Arbrå.

Produktionen ska även göra det möjligt att ha is i en arena året runt.

För ungdomar handlar det inte heller enbart om traditionella idrotter eller en skatehall på området. Arenabolaget vill också satsa på X-gamekulturen (extremsport) i arenan och skapa ett centrum för E-sports (dataspel) i Sverige och norra Europa.

Bolagets ledning bedömer att det kan ta mellan fem och åtta år att utveckla området i sin helhet. Men att det kommer att bli verklighet är styrelseordföranden Anders Gustafson säker på:

- Det finns uthålliga investerare som vill satsa och själva kommer vi att tillföra nytt kapital till vårt bolag via en nyemission.

När det gäller den första etappen med en arena för cirka 185 miljoner kronor gäller samma tidsplan som tidigare med byggstart i höst eller början av nästa år. Men några finansiärer presenterades inte heller i går.

- Aktörer finns, men vi droppar inga namn innan alla påskrifter är klara.

 

 

Mer läsning

Annons