Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenabygget riskerar att försenas

/
  • Området kring tidigare SJ-verkstaden och lokstallarna sett från luften. En ny arena planeras till den västra delen av området.

Starten av ett arenabygge i Bollnäs riskerar att försenas. Samhällsbyggnadschef Lars Åsberg gör bedömningen att en ny detaljplan för gamla SJ-området kan vinna laga kraft först under "tidig vår".

- Planärendet har hög prioritet hos oss, men det är inte realistiskt att tro att planen ska vara klar innan dess, säger han.

Annons

Så sent som i slutet av september klargjorde privata Bollnäs Arena AB att målet är en byggstart i början av 2010. Samtidigt markerades det också på nytt att premiären i den nya arenan planeras till annandagsderbyt mot Edsbyn nästa år.

- Om inget oförutsett inträffar ska de första spadtagen kunna tas i januari, förklarade Anders Gustafson, styrelseordförande i Bollnäs Arena vid en presskonferens.

Men han gjorde det med en viss reservation.

- Konceptet är viktigare än vilken månad vi kan börja spela bandy inomhus. Men annandagen 2010 står kvar och tidsplanen ligger fast, men är det bättre för helheten att vänta så gör vi det.

En ny kommunal detaljplan för gamla SJ-områdets västra del krävs för att styra hur marken används och för att reglera vilka byggnader eller anläggningar som får finnas.

Den detaljplan som gäller för området i dag är från 1937 och är helt anpassad till den tid när SJ-verkstaden och lokstallarna var en central livsnerv för Bollnäs.

- Nu handlar det om att planera området för helt ny verksamhet, betonar Lars Åsberg.

Den tidigare förhoppningen var att ha en plan klar till årsskiftet. Nu sträcker sig tidsperspektivet alltså till våren för kommunens del.

När en detaljplan vunnit laga kraft kan miljö- och byggnämnden pröva själva bygglovsfrågan. Detta under förutsättning att det finns ett beslut om att Bollnäs Arena får disponera mark för en ny anläggning.

- Den delen kan förberedas parallellt med planprocessen, men bygglovet kan inte beviljas innan planen är antagen, säger Lars Åsberg.

En ny detaljplan kan enligt hans bedömning ligga färdig i mars–april – om arbetet går friktionsfritt.

 

Läs mer om detaljplanen för Arenabygget i tisdagens Ljusnan.

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons