Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenabolag startar i höst

/
  • Bruks Anders Gustafson visar området utifrån de idéskisser som arkitektföretaget Tengbom tagit fram över gamla SJ-området.
  • Anders Gustafson, koncernchef i Bruks Group, samordnar företagsgruppen. Här tillsammans med Fredrik Bolkéus, Magnus Nilsson, Staffan Skogens och Joakim Olsson.

Ett nytt arenabolag i Bollnäs ska vara igång i höst. Den tidpunkten anges nu av 27 företagare som arbetar tillsammans i sponsorgruppen kring satsningen.
Men detaljerna kring bolagsbildningen och en modell för finansieringen av evenemangsarenan presenteras tidigast i maj.

Annons

På skärtorsdagen höll fem av företagsrepresentanterna en pressinformation. Det handlade om Bruks koncernchef Anders Gustafson, Staffan Skogens från Växbo Entreprenad, Magnus Nilsson från upplysningsföretaget hitta.se, Joakim Olsson från Bollnäsbagarn och Fredrik Bolkéus från Beijers.

Men fokus låg inte enbart på en bandyhall eller evenemangsarena.

- Visst handlar det här om att utveckla bandyn, men det handlar lika mycket om att utveckla Bollnäs kommun. Och båda delarna är lika viktiga för oss, framhåller Anders Gustafson.

- Det här området vid gamla SJ-verkstaden och lokstallarna har stor betydelse för Bollnäs som tätort. Det har en central placering och en viktig roll i ett läge där Bollnäs alltmer får funktionen av regional centralort i den region som ligger mellan Sundsvall och Gävle. Vi har haft kontakt med flera investerare, stora investerare, som vill satsa här.

- Hittills har vi inte träffat en enda som uttryckt tveksamhet. En satsning i det här området kan bidra till hela kommunens tillväxt.

Företagsgruppen passar nu alltså på att lobba kring markköpet och kommunens engagemang kring det gamla SJ-området.

Men grunden i deras egen diskussion startar i bandyhallen eller evenemangsarenan. (Uttrycket multiarena användes inte den här gången).

Företagsgruppen skissar tre alternativ i arenafrågan:

• Inget bygge. Det skulle, enligt gruppen, betyda slutet för bandyn i Bollnäs då bandyförbundet kräver inomhusarenor för alla lag i elitserien inom 3–4 år.

• En hall på Sävstaås. Den skulle då få byggas av kommunen eftersom näringslivet inte har något intresse att satsa där.

• En hall i centrum (SJ-området) där näringslivet tar hand om projektet.

- Kommunen ska inte investera i hallbygget. Därför handlar det här inte om något val mellan vård, skola och omsorg å den ena sidan och en idrottsarena å den andra. Vi utgår från att näringslivet ska genomföra investeringarna, betonar Anders Gustafson.

Bollnäs kommuns roll i sammanhanget blir att äga marken och bygga infrastrukturen på området i form av infarter, vägar och VA.

Om det kommer att krävas kommunala borgensåtaganden för lån är oklart, men att någon typ av bidrag behövs för driftskalkylen framgår av resonemanget.

- Alla hallar i landet drivs med någon form av kommunal medverkan. Men det ligger ju inget nytt i att en kommun bidrar till driften av idrottsanläggningar, säger företagsgruppen.

Till hösten ska ett aktiebolag registreras för att driva arenaprojektet. Det kan då också bli möjligt för enskilda att köpa andelar.

Företagarna i Bollnäs har studerat andra arenaprojekt i landet, bland annat i Vänersborg. Den senare anläggningen kostar drygt 170 miljoner kronor att färdigställa.

- Men vi tänker inte bygga någon kopia. Och i Bollnäs räknar vi också med en hall för andra bollsporter.

Målet är fortfarande att ha en arena byggd till annandagsderbyt 2010, alltså om drygt ett och ett halvt år.

- Att det är byggtekniskt möjligt vet vi, men om det går att lösa alla övriga delar är inte lika säkert. Men målsättningen ligger fast.

Företagsgruppen berömmer Bollnäs kommun för att köpet av det gamla verkstadsområdet är på väg att slutföras från förvaltningsbolaget Bollbro.

- Att äga området har stor strategisk betydelse. Det här är mer än bandy, det är Bollnäs framtid!

Mer läsning

Annons