Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arena i Nässjö av Bollnäsmodell

Den ska bli Sveriges första plusenergiarena. Intelligenta tekniska lösningar är tänkt att fångas upp genom samarbete med teknisk spjutspetsforskning.

En varudeklaration av en ny arena i Bollnäs? Nej, här handlar det om småländska Nässjö.

Annons

För nästan en månad sedan presenterade privata Bollnäs Arena AB tankarna för en ny anläggning vid gamla SJ-området. I det ingick nya idéer om en egen energiförsörjning genom vind, sol, vatten, geotermisk energi och bioenergi.

Projektet beskrevs som innovativt och unikt av Bollnäs Arenas styrelseordförande Anders Gustafson och vd:n Ulf Andersson.

Men i Nässjö finns redan en förstudie med liknande planer. Arbetsnamnet är Stinsen Arena och underlaget har tagits fram med hjälp av Karlsson & Wachenfeldt Arkitekter i Göteborg.

- Vi vill skapa ett klimatneutralt idrottsområde, det första i Sverige (i världen?), heter det i den skriftliga presentationen av konceptet.

Bakom det hela står Nässjö kommun, Nässjö IF, IFK Nässjö och intresseföreningen Småland Arena.

- Hela förstudien ska vara klar till årsskiftet, säger projektledaren Anders Bergström.

Den nya bandyhallen placeras vid klassiska Skogsvallen, som ligger bara en kilometer från centrum.

Men skalan är betydligt mindre än i Bollnäs sett till kostnaden. När Bollnäs Arena AB talar om en investering för 185 miljoner kronor i bandyarenan så är Nässjö-modellen en budgetvariant för cirka 30 miljoner.

Förebilden är mer som Dina Arena i Edsbyn.

- Om kommunens politiker godtar våra idéer så hoppas vi på en byggstart direkt efter sommaren nästa år, säger Anders Bergström.

Ett argument för att bygga nu är att Nässjö annars riskerar att förlora sitt bandygymnasium till någon annan ort. Om det inte finns någon arena till 2011 kan det bli en flytt, vilket skulle innebära förlorade nettointäkter på några miljoner kronor per år.

Mer läsning

Annons