Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbrås storman tog med familjen på segelbåtsutflykt år 1890 – sju omkom i Orsjön

/
  • Det har gått 125 år sedan den ödesdigra segelturen på Orsjön.
  • Syskonen på Sannalund. I främre raden Märta, 12 år, Sigurd 3 år och Charlotta 6 år. I bakre raden Mårten 10 år och Agaton 9 år. Agaton levde till 1953 medan Mårten avled i mitten av 1960-talet.   Foto: John Wigsténs fotoateljé i Bollnäs.
  • Landstingsmannen Erik Mårtensson var 44 år när han omkom.
  • Josefina, född Ahlqvist, var uppvuxen på Öland och 39 år gammal vid tidpunkten för olyckan.

Segelturen på Orsjön för 125 år sedan blev en katastrof för landstingsmannen Erik Mårtensson och hans familj. En skolfröken som nekade de två äldsta barnen ledigt räddade familjen från att bli helt utplånad.

Annons

Bilden på de fem barnen är tagen i John Wigsténs fotoateljé i Bollnäs. Det är landstingsmannen Erik Mårtensson och hans hustru Josefina på Sannalund i Arbrå som har klätt upp sina barn och tagit med dem till fotografen. Året är 1889 eller 1890 och för de båda pojkarna längst bak på bilden, Mårten och Agaton, kommer bilden att bli ett viktigt minne. Snart kommer de tre syskonen att vara döda, liksom föräldrarna.

Läs också: Dygnen år 1912 då havet slukade skeppen

Av allt att döma var fadern Erik Mårtensson en man som stack ut i Arbrå. Han var arvtagare till ett större hemman och gjorde dessutom karriär som såväl kommunal- som landstingsman. I ett tidningskåseri skrivet cirka 20 år efter hans död beskrivs han som en av Hälsinglands ståtligaste bönder – en person som alltid gick klädd enligt senaste modet och som umgicks i fina kretsar. Dessutom ska han ha varit en duktig idrottare och bland annat haft rekordet på skridskor från Arbrå till Järvsö, en cirka tre och en halv mil lång sträcka på delvis farlig is, enligt kåsören.

Kanske var det idrottsmannen och äventyraren i honom som fick Erik Mårtensson att sommaren 1890 köpa en segelbåt. Någon större erfarenhet av segling ska han i vart fall inte ha haft och han hade bara haft båten i någon månad när stora delar av familjen samt tre medföljande kvinnor gav sig ut på seglats på älven. Det var torsdagen den 28 augusti och kvar på land fanns Mårten och Agaton, som inte hade fått ledigt från skolan och som därmed missade resan. Lärarinnans beslut att neka pojkarna ledigt skulle få en avgörande betydelse.

Läs också: Historien om Selma Nyström (1894-1960) i Istes speciella svepning som aldrig användes

De var åtta personer i båten, och dessutom hade de med sig en tom tjärtunna som de skulle få påfylld vid sågen i Simeå vid Orsjöns strand. Och det var när de var på väg in mot land vid Simeå en kraftig vindby blåste ut över Orsjön. På ett ögonblick välte båten och alla ombord hamnade i vattnet. Flera personer på land blev vittnen till olyckan och några gav sig ut för att försöka rädda de nödställda. Men när de kom fram till olycksplatsen fanns bara en person kvar ovanför ytan. Det var fröken Lina Berggren som hade lyckats hålla sig fast i den tomma tjärtunnan i närmare en halvtimme. Senare rapporterade såväl Söderhamns tidning som Gefleposten om händelsen.

Fröken Berggren har berättat att alla utom fröken Ahlström, som synes genast ha försvunnit, sökt hålla sig fast vid den flytande tjärtunnan, men utan framgång. Särskildt hade hon lagt märke till att den för lifvet kämpande barnafadern ansträngt sig ända in i sista minuten för att på tunnan lyfta upp sina barn och sålunda rädda åtminstone deras lif, men förgäfes.

Läs också: Ny bok om kiosker, okända kvinnoöden och en skjutjärnsreporter

De föräldralösa pojkarna fick växa upp hos släktingar i bygden. För arvet efter fadern flyttade Mårten Eriksson till USA där han jobbade som målare medan Agaton Eriksson läste medicin och blev provinsialläkare i Värmland. Om olyckan ville han aldrig prata och de fyra döttrarna fick höra av sin mor att de inte skulle störa far med frågor om barndomen.

Olycksbåten bärgades så småningom och fick en ny ägare. Men fyra av de sju dödsoffren kunde aldrig återfinnas i det strömma vattnet.

Fotnot. Artikelförfattaren är frilansjournalist, född i Söderhamn och barnbarnsbarn till Agaton Eriksson.

Mer läsning

Annons