Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbrås lyckligaste man

/

Ayman Ibrahim i Arbrå är en lycklig man.

Lycklig över att Libyens diktator Muammar Gaddafi fallit.

Och lycklig över att få återse sin hustru, mor och syskon. Familjen, som är kvar i Libyen, har Ayman inte träffat sedan han kom till Sverige 2004.

Annons

I februari, då demokratiseringsprocessen i arabvärlden hade nått även Libyen, berättade vi om den förtvivlan Ayman Ibrahim och hans kompis Usama al Jehani kände när de satt i Arbrå och följde händelseutvecklingen via den arabiskspråkiga tv-kanalen Al-Jazira.

Samstämmiga uppgifter berättade om att Gaddafi hyrt in legosoldater och beordrat stridsflyg mot obeväpnade demonstranter. En desperat diktator drog sig inte ens för att mörda sitt eget folk.

Men slutet för Gaddafi var nära, trodde alla.

"Folket ska segra. En dag till och Libyen blir fritt", förkunnade El-Jazira.

Det skulle dröja längre än så. En dag blev till slut ett halvår.

Ayman, som var lärare hemma i Libyen kom från Stockholm till Arbrå 2009, tillsammans med fysioterapeuten Usama al Jehani. Jobben stod inte precis i kö, så de båda köpte Arbrågrillen.

Usama har lämnat Arbrå för ett arbete i Stockholm, Ayman säljer fortfarande korv och hamburgare i Arbrå.

Men inte så länge till. Ayman trivs bra i Arbrå, men sin framtid ser han i Libyen. I den affär som hans pappa startade och som Gaddafi senare tog ifrån honom. Den kommer nu kommer att återgå i familjens ägo.

I januari hoppas Ayman kunna åka hem och hälsa på de sina, när en permanent flytt kan bli aktuell vågar han inte spekulera i.

Mer läsning

Annons