Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apoteken säljs ut

/

Apoteksmonopolet bryts och 616 svenska apotek ska få nya ägare. Tre av dessa är apoteket Hjorten i Bollnäs, Tranan i Arbrå och Svanen i Edsbyn. – Vi känner oss trygga med det beslutet, säger Maria Kratz, receptarie i Bollnäs.

Annons

Den 29 april beslutade riksdagen om att bryta apoteksmonopolet. Nu har Apoteket Omstrukturering AB, leder arbetet med omstruktureringen, avslöjat planerna för apoteksmarknaden. Totalt kommer 616 av de totalt 946 svenska apoteken att få nya ägare.

På sin hemsida har de nu lagt ut listan över vilka apotek som är berörda av försäljningen. Enligt den är det tre apotek i Bollnäs och Ovanåker som ska säljas – Hjorten i Bollnäs, Tranan i Arbrå och Svanen i Edsbyn.

Reaktionerna från apotekspersonalen är reserverade men försiktigt optimistiska. De menar att det här borgar för större möjligheter, fler arbetstillfällen och fler apotek.

– Vi ser avregleringen som något positivt. Det kommer att innebära bättre villkor för kunderna, med längre öppettider och bättre service, säger Maria Kratz, receptarie på apoteket Hjorten, i Bollnäs.

Försäljningen kommer att ske i så kallade kluster. 466 apotek, uppdelade i åtta kluster med 10 till 100 apotek i varje, kommer att säljas till intresserade aktörer. Dessutom överförs 150 apotek till ett nytt statligt bolag. Dessa ska sedan i sin tur drivas av småföretagare.

Både svenska som utländska företag har visat intresse att ta över apoteksverksamhet och följaktligen tagit kontakt med Apoteket Omstrukturering AB.

Vad som faktiskt kommer att hända med de tre apoteken i Bollnäs och Ovanåkers kommuner är det ingen som kan svara på i dagsläget. På apoteket Hjorten är de emellertid inte oroliga.

– Det jag har uppfattat när vi pratat igenom det här är att det känns positivt och att vi är trygga i vår grupp, säger Maria Kratz.

Det kommer att dröja ända fram till sommaren innan allt kring omstruktureringen av apoteksmarknaden blir helt färdigt. Den 1 juli kommer det färdiga paketet att presenteras. Fram tills dess får personalen leva i ovisshet.

– Det värsta som kan hända är att jobben försvinner. Men vi känner ingen oro över det, säger hon.

I Gävleborg är 25 apotek direkt berörda av omstruktureringen.

Mer läsning

Annons