Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anton hyllad av räddningstjänsten

/
  • Pappa Paul, mamma Maria och lillasyster Linnea var med när räddningstjänsten tackade Anton med diplom, presenter och tårta.
  • En provtur i hävaren, som används som livräddningsfordon, hann Anton Persson också med hos räddningstjänsten.
  • Brandmannen Björn Jonsson skötte spakarna, när hävaren hissades 32 meter upp i luften utanför räddningsstationen på Heden.
  • Lars Svedlund överlämnade räddningstjänstens diplom för rådigt ingripande till Anton Persson.

Det kunde ha slutat med en katastrof, när det började brinna i köksfläkten i en lägenhet på Bergsveden i Bollnäs den 13 december. Tack vare nioårige Anton Persson larmades räddningstjänsten snabbt och ingen människa kom till skada.
I lördags fick Anton diplom för sin insats av räddningstjänsten.

Annons

På eftermiddagen den 13 december 2008 var Anton Persson på väg till en kompis. På vägen dit upptäckte han svart rök från en lägenhet i ett av grannhusen på Bergsveden, där han bor. Då rusade han tillbaka hem och ropade att det brann – och hans föräldrar slog larm direkt.

Röken kom från en lägenhet i ett parhus, där det bodde en familj med sex barn. Med hjälp av Antons föräldrar tog de sig ut ur den rökfyllda lägenheten och räddningstjänsten var också snabbt på plats.

Den troliga brandorsaken var vatten och olja, som självantänt i en kastrull på spisen. Branden spred sig sedan till köksfläkten.

- Hade det dröjt tio minuter till, så hade den nog spridit sig till grannlägenheten också, sade brandmannen Lars Svedlund när han överlämnade diplom och presenter till Anton Persson vid en liten ceremoni på räddningsstationen i lördags eftermiddag.

Anton visste inte riktigt vad som väntade, när han kom dit tillsammans med mamma Maria, pappa Paul och lillasyster Linnea. Och själv tyckte han inte det var så mycket att prata om, det som hände den där dagen för snart fyra månader sedan.

- Berätta du, sa han till sin pappa.

Brandmannen Lars Svedlund hade fått uppdraget att dela ut diplomet, där räddningstjänsten uttryckte sin uppskattning för rådigt ingripande i samband med brandtillbudet på Bergsveden den 13/12 2008. Han överlämnade också en gyllene brandhjälm i miniatyr och en ficklampa – och sedan blev det tårtkalas.

Efteråt fick Anton följa med på dagens verkliga höjdpunkt – en provtur i räddningstjänstens hävare, 32 meter över marken utanför räddningsstationen på Heden.

I dag, måndag, fyller Anton Persson tio år– och då blir det tårta igen.

Mer läsning

Annons