Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen kom vintern till Koldemoåsen – snart dags för premiär i stora backen

/
  • Ingemar Lundvall, Olle Arvidsson, Peo Carlsson, Petter Eurenius och Linda Lagström driver projekt tillsammans.
  • På måndagen kördes snökanonerna för fullt vid Koldemoåsen.
  • I Friluftsfrämjandets projekt
  • Petter Eurenius och Lina Lagström presenterade på måndagen sitt projekt för Peo Carlsson i Arbrå Friluftsfrämjande.

Så kom då den efterlängtade kylan, efterlängtad i alla fall av alla vintersportare. På måndagen gick snökanonerna för fullt på Koldemoåsen i Arbrå.

Annons

– Vi gör den sista snön i dag (måndag) och sedan ska den ligga i tre dagar innan vi sprider ut den i backen, säger Peo Carlsson i Arbrå Friluftsfrämjande.

Så om bara vädret håller sig på samma spår räknar man med att kunna öppna stora backen nu i helgen.

Ordförande för Arbrå Friluftsfrämjande, Olle Arvidsson berättar att 15 personer har jobbat skift med att tillverka snö till backen på Koldemoåsen.

– Sammanlagt har vi lagt snö i åtta och ett halvt dygn, säger han. Det har lagts i tre omgångar på grund av avbrott för värme.

Redan på juldagen kunde lilla barnbacken öppnas och på trettondagen (onsdag) blir det skidskola i den. Förhoppningsvis öppnar alltså även den stora backen på lördag eller söndag.

Läs också: Barnbacken öppnar på juldagen

Backen i Arbrå har med kortare uppehåll varit i gång sedan slutet av 1930-talet och den är en av de 25 backar i Sverige som drivs av Friluftsfrämjandet, som också driver sammanlagt 85 skidskolor. På måndagen fanns också Lina Lagström och Petter Eurenius från Friluftsfrämjandets centralorganisation på plats i Arbrå för att presentera det nya projektet "Gilla backen".

– Det här projektet syftar till att ge våra anläggningar och skidskolor bättre förutsättningar, säger Petter Eurenius.

Backen i Arbrå har tillsammans med två andra anläggningar i landet valts ut som lite av testanläggningar i det här projektet som, förutom att försöka hitta en gemensam och fungerande linje för alla Friluftsfrämjandets anläggningar, också ska hjälpa organisationen att profilera sig. Ett projekt som senare ska utvärderas och leda fram till en bättre och synligare organisation.

– Man kan nästan säga att Friluftsfrämjandet gör lite av en omstart, säger Petter Eurenius. Efter att under många år ha genomgått en nedgång har vi nu under de senaste åren börjat se en uppgång i vår verksamhet igen.

Det här vill man ta till vara genom att satsa lite extra på den verksamhet som redan nu finns. I Koldemoåsens fall handlar det förutom eventuella säkerhetsaspekter också om information och att synliggöra Friluftsfrämjandet självt.

– Vi vill också hämta in lokala synpunkter för att kunna ta tillvara dem i det här projektet för att senare alla våra anläggningar ska kunna få ta del av dem, säger Petter Eurenius.

– Det kan ju vara onödigt att uppfinna hjulet två gånger, konstaterar Olle Arvidsson.

Läs också: Balsam för kropp och själ

Läs också: Skogslek tillsammans med Mulle

Mer läsning

Annons