Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen, första spadtaget

/
  • Styrelsen i Kilafors Biografförening tar äntligen det första spadtaget för utbyggnaden av Biografteatern i Kilafors. Fyra miljoner kronor beräknas utbyggnaden kosta.

Nu har styrelsen i Kilafors Biografförening tagit det första spadtaget för utbyggnaden av Biografteatern. Till jul beräknas bygget av den första etappen – en samlingslokal med torn – stå klar.

Annons

- Det här ger oss en central mötesplats som samtidigt skapar framtidstro på orten, säger Anita Svantesson, ordförande i Biografföreningen.

Under många år har medlemmarna i föreningen pratat om att bygga ut Biografteatern, som används flitigt av biobesökare men även av Kilafors Teaterförening. Många har saknat en plats där man kan samlas före evenemanget, men även en samlingssal där man kan dröja sig kvar efter biobesöket eller teaterföreställningen.

- I bland har vi lånat Missionskyrkan, säger Sebastian Hansson, och pekar på kyrkan som finns på andra sidan vägen.

Men nu har snart drömmen gått i uppfyllelse. Under torsdagskvällen hade alla styrelseledamöter i Kilafors Biografförening samlats för att symboliskt ta det första spadtaget. Resterande spadtag har de överlåtit med varm hand till byggföretaget Byggens i Kilafors.

- Det känns viktigt att anlita en lokal byggfirma från orten, säger Torkel Fäst.

Föreningen beräknar att utbyggnaden av den första etappen kommer att kosta drygt fyra miljoner. Pengar som kommer från Boverket (betalar 50 procent) Bollnäs kommun (betalar 30 procent) och Norlanderska fonderna (betalar 20 procent).

Utbyggnaden blir en rund samlingslokal med torn som ska byggas vid det östra hörnet av Stationsgatan. Väggarna till tornet får många fönster och högst upp ska det finnas en lampa, som ska lysa när det är aktiviteter i byggnaden. Det ska också bli nya toaletter och ett kapprum i källarvåningen under salongen.

- Vi väljer att bygga ett steg i taget, enligt vår portmonnämodell. Det blir mer hanterligt för oss som förening, bygget får helt enkelt inte fördyras, säger Anita Svantesson.

Men redan nu har utbyggnadsplanerna för etapp två initierats och även den beräknas kosta fyra miljoner. Där vill föreningen ha ett dansgolv som även lämpar sig för musikkaféer.

- Där vill vi hänga konstnären Per Englunds tavla som nu hänger i plenisalen i gamla kommunhuset. Den är elva meter lång, så vi måste anpassa utbyggnaden efter den, säger Monica Fäst.

Mer läsning

Annons