Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en vinter med is

/

Det har varit några vintrar som väl egentligen knappast kan kallas för riktiga vintrar. Det har bland annat märkts genom att möjligheterna att åka skridskor minskat betänkligt. Men nu ploppar de upp igen. Både små och stora isbanor runt om i kommunen.

Annons

Den sträva doften av kyla och blöt lovikkavante, blandat med betydligt sötare dofter av mandarinskal och varm choklad. Kan det bli mycket mer vinter än en eftermiddag på isbanan? Vilken tur då att det faktiskt finns några spolade isar att åka på.

Kommunen sköter driften av några men det är också många som drivs helt och hållet ideellt. Ett exempel är isbanan vid Segersta skola. Den sköter Segersta OK om.

- Den sköts helt ideellt av föräldrar, säger Anders Andersson, ordförande i Segersta OK. Vi har satt upp ett schema där cirka 25 personer delar på ansvaret, två och två per vecka.

Sedan handlar det naturligtvis även om olika bidrag för att hålla verksamheten i gång. Segersta OK fick bland till exempel ett bidrag från Riksidrottsförbundet för att lägga asfalt i botten på banan. Något som hjälper till när den första isen ska spolas upp.

- Det har faktiskt blivit lite av vår grej att vi alltid är bland de första med att få en åkbar is, säger Anders Andersson.

Och det är en isbana som används flitigt bland både barn och bygdens ungdomar. Redan på eftermiddagen börjar de skolbarn som går på fritids att skrinna ut på isen och sedan är det full fart långt in på sena kvällen.

- Det brukar vara full fart på eftermiddagarna, säger fritidsfröknarna Kerstin Olsson och Carina Nyberg.

På fritids i Segersta finns dessutom skridskor att låna för de barn som händelsevis glömt sina hemma.

- Det är föräldrar som har bidragit med skridskor som deras egna barn har vuxit ur, berättar Carina Nyberg.

Trots att det är fredag eftermiddag och det är färre barn än vanligt på fritids efter skolan, så har ändå åtta av dem letat sig ut på isen. Tillsammans hjälps de åt att skrapa bort det tunna snötäcke som under natten lagt sig över isen.

- Det är lika varenda dag. Det är alltid någon som är ute och åker, säger Kerstin Olsson. Vi har en väldig tur som har så snälla föräldrar som hjälper till med att skotta och spola isen.

Och isen används naturligtvis också av skolan.

- Just den här veckan har vi haft skidvecka, säger Carina Nyberg. Men nästa vecka är det skridskor som gäller för eleverna på idrotten också.

Mer läsning

Annons