Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antibiotika – största hotet mot oss själva

/
  • Antibiotikaanvändningen måste minska, menar chefsläkare Erik Sundholm. På Bollnäs hälsocentral kommer man inte längre att skriva ut penicillin vid osäkra fall utan erbjuder istället patienterna ett gratis återbesök två dagar senare.

Trots alla larmrapporter om läkemedelståliga bakterier fortsätter svenskarna att ta allt mer antibiotika.
På hälsocentralen i Bollnäs tar man problemet på allvar och kommer vid osäkra fall inte att skriva ut penicillin. Istället erbjuder de ett gratis återbesök två dagar senare.

Annons

Under flera år i rad har antibiotikaanvändningen i Sverige ökat. 2007 fick i genomsnitt var fjärde svensk minst en antibiotikakur. Bland barnen var förbrukningen ännu högre, 35 procent fick bakteriedödande läkemedel. Förmodligen helt i onödan.

Erik Sundholm är chefsläkare på Bollnäs hälsocentral:

- Faktum är att de flesta bakteriesjukdomar läker ut utan någon behandling alls. Det är bara i vissa fall halsfluss, öroninfektioner och till exempel bihåleinfektion behöver behandlas med antibiotika. Men tyvärr är det vi på hälsocentralerna som står för de flesta utskrifterna.

Nu tänker man ändra på detta. Istället för att skriva ut penicillin omgående vid ett osäkert fall av till exempel öroninflammation och halsfluss kommer nu patienterna på Bollnäs hälsocentral att erbjudas ett gratis läkarbesök två dagar senare. Visar snabbsänkan att värdena är bättre behövs ingen medicin.

Själv är han oroad över vad konsekvenserna blir om man fortsätter att skriva ut antibiotika som i dag, när de flesta bakterier blivit resistenta och det inte finns något att ta till vid de riktigt svåra infektionerna. De som kan uppstå efter kirurgiska ingrepp.

 

Mer läsning

Annons