Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansiktslyft för Ljusnanhuset

/

Äldre än staden vars centrum den varit en del av sedan orten var en köping, och lika gammal som tidningen vars namn byggnaden bär i folkmun. Nu är det dags att fylla 100 år, och Ljusnanhuset får en behövlig ansiktslyftning.

Annons

Ljusnans första nummer kom ut 1912 och under samma år som Ljusnanhuset började byggas. Först var det tänkt att tidningen skulle hyra in sig i de nya lokalerna när det var färdigbyggt, men när tidningen inte kunde komma överens med byggherren om hyran så drog inflyttningen ut på tiden. Först 1914 tog Ljusnan plats i huset.

Ända sedan dess har det försiggått tidningsmakeri i huset och i år är det dags för en välbehövlig fasadrenovering.

- Det är för att Ljusnan fyller 100, men fasaden behöver det också. Det var mycket sprickor och skador, berättar fastighetsansvarige Tommy Edvinsson.

Senast husets fasad renoverades var någon gång i början av 80-talet, åtminstone om det som Tommy Edvinsson fått det berättat för sig stämmer. Den grågröna färgen som byggnaden har haft ersätts med en färg åt det mintgröna hållet med lite mer tryck i. Den gula delen av byggnaden, som ligger längs Odengatan, målas på nytt i gult. Även den med en något kraftigare nyans än den tidigare gula.

- Jag tror det blir fint, det blir lite mer färg på kåken, säger Tommy Edvinsson.

Arkadiusz Jomroz, som arbetar med fasadrenoveringen, berättar hur själva jobbet går till.

- Först täcker vi över allting som inte ska målas och knackar bort putsen som sitter löst.

För att kolla var putset sitter löst slipar man med vinkelslip i fasaden. Då märks det var man behöver knacka bort. Efter det tvättas fasaden med högtryckstvätt

- Sedan lappar och lagar man med bruk innan man målar, säger han.

Arbetet med huset beräknas vara klart den 27 juli.

Mer läsning

Annons