Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anordnar debatt-SM för gymnasielever

/

Det är inga små projekt som Viktor Lysell Smålänning drar igång. Under hösten anordnar han två SM, pluggar sociologi vid Uppsala universitet och laddar upp inför en dokumentär om svensk poesiexport.
– Jag blir skrämd när jag inte har mycket att göra, säger han.

Annons

Att säga att 20-åriga Viktor Lysell, från Freluga, har många järn i elden för tillfället är att underdriva. Det är genom den nygrundade organisationen Nutidsretorik.se som han projektleder de två SM-tävlingarna som ska gå av stapeln i höst. Dels handlar det om SM i poetry slam för gymnasieelever, dels om ett debatt-SM, också det för elever i gymnasiet. Tävlingarna görs i samarbete med UR.

– Vi hoppas på att få minst 100 skolor, förhoppningsvis många fler, från hela landet att ställa upp med lag med tre debattörer. Tävlingar kommer att hållas i Malmö, Stockholm, Göteborg, Gävle och kanske Umeå, med en stor final i Stockholm, säger Viktor Lysell Smålänning om debatt-SM.

Att samla både poesi och debatt under samma retorikparaply tycker Viktor Lysell Smålänning inte är något konstigt. Båda delarna handlar om effektiv kommunikation, något han ser som viktigt i dagens samhälle.

– Vi lever i en kommunikationsålder så retorik är väldigt viktigt för att kunna göra sig hörd. Att exempelvis kunna argumentera för sin sak och föra goda dialoger. Men det handlar ju inte främst om att utbilda företagsledare utan vi satsar på kulturaspekten av retoriken, säger han.

Det är inte i egenskap av retoriker själv som Viktor Lysell Smålänning driver Nutidsretorik.se. Han har snarare en ledande organisatörsroll av de sex som nu arbetar med att få till stånd höstens tävlingar. Det innebär att han arbetar i princip konstant.

– Det tar väldigt mycket tid. Det är bara att försöka prioritera bort saker man inte behöver göra, säger han.

Mer läsning

Annons