Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu tuffare sparkrav mot skolan i Bollnäs

Sparkrav på 32 miljoner kronor räcker inte. Barn- och utbildningsförvaltningen i Bollnäs kan tvingas vidta åtgärder för ytterligare 19,5 miljoner kronor inför nästa år.

- Prognosen ger en dyster bild, säger barn- och utbildningschef Maj-Britt Karlsson.

Annons

För skolans del innebär det nya spardirektiv. I dagarna har Maj-Britt Karlsson skickat ut information om det hon kallar "bromsåtgärder".

Det senare innebär bland annat minskade utbildningsinsatser för personalen och stopp för många resor utanför kommunen.

- Under budgetarbetet inför 2010 har vi sett att tidigare beslutad nivåanpassning inte räcker. Vi behöver hämta hem betydligt mer, säger Maj-Britt Karlsson.

Den förvärrade situationen har flera orsaker:

• Ökade kostnader för interkommunal ersättning med hela tio miljoner kronor. Det handlar alltså om ungdomar som väljer att studera på andra håll. Kommunen måste då stå för notan.

• Nya kostnader förknippade med friskolan Lust & Lära för 7,4 miljoner kronor på helårsbasis. Det gäller inte undervisningskostnaderna där utan handlar om merkostnader för lokaler vid Gärdesskolan och om att så kallade over head-kostnader vid förvaltningen fördelas på färre elever.

• Högre kostnader i barnomsorgen i samband med införandet av en allmän förskola för treåringar. Där går det åt en miljon kronor mer.

• Introduktionsprogrammet för invandrarungdomar drar också ytterligare en miljon.

- Vi måste nu titta på varenda post om vi ska klara ekonomisk balans, säger Maj-Britt Karlsson.

 

 

 

Mer läsning

Annons