Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annelie är Mammelie till 30 barn

/
  • Dotter och mor. Elin Hoffner och Annelie Hed med boken

Familjer som öppnar sina hem och delar med sig av sitt liv för placerade barn borde få ett bättre erkännande, tycker de.

Annons

Annelie Hed och dottern Elin Hoffner tycker att debatten om familjehem är orättvis.

-  Jag känner mig kränkt när jag får höra att mina föräldrar haft fosterbarn för att tjäna pengar. Det är så kränkande att jag slutade lyssna på det skitsnacket redan när jag gick i mellanstadiet, säger Elin Hoffner, som snart fyller fyrtio.

Dottern Elin har anlänt från sitt hem i Jämtland till sin mamma Annelie i Östra Höle utanför Bollnäs.

Annelie och Elin vill nyansera debatten om familjehem och slå hål på myten om att de är pengaprofitörer. De har mycket erfarenhet i ämnet efter att ha haft fosterbarn i sitt hem i över trettio år. I flera omgångar har de varit ute och föreläst runt om i landet, Annelie har berättat hur det varit att vara fostermamma och Elin har berättat hur det är att vara biologiskt barn i en fosterfamilj. Annelie har också författat en bok "Familjehem".

-  Det är ett intensivt arbete att ta hand om ett fosterbarn. Många har haft en gränslös uppväxt och kommer från missbruksfamiljer där de blivit illa behandlade. Barnen som kommit till oss har verkligen testat och utmanat oss för att se vad vi går för. Det är en utmaning och jag har lärt mig ha tålamod och vända andra kinden till och börja om från början. Igen och igen och igen, säger Annelie.

Annelie växte upp utan en närvarande pappa som valde droger framför familjen. Redan som ung brann Annelie för att hjälpa andra. Kanske är det därför hon valt att ägna sitt liv åt utsatta barn, gissar hon.

- Det är en lång väg att nå barnen men när man väl får anknytning finns man där för alltid.

Ofta får Annelie frågan hur många barn hon har. En svår fråga att besvara, tycker hon. Hon har två biologiska barn, Elin och David, och runt 30 barn som kallar henne för mamma Annelie, eller Mammelie.

Även om uppdraget från kommunen att vara familjehem är avslutat så är kontakten till många av barnen livslång. Även Elin har kontakt med många av fosterbarnen än i dag.

Däremot önskar Elin att socialtjänsten skulle ha sett till hela familjens kapacitet vid varje ny placering.

-  När jag föreläser om mina erfarenheter ser jag ofta andra biologiska barn falla i gråt. De känner igen sig att de fått klarat sig mycket själva genom uppväxten, då de inte vill besvära sina föräldrar med sina egna bekymmer. Jag anklagar inte mina föräldrar, men jag tycker att socialtjänsten ska stanna upp och se hela familjen som resurs, då även familjehemmens egna barn.

Mer läsning

Annons