Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningar om körning i skog ökar

/
  • Några av de 80 fågelholkarna som Bollnäs fågelklubb fick i mitten av 80-talet slits varje år ut berättar klubbens ordförande Lennart Stern. Men nu kommer de att få några nya av Larzonska fonderna, som också äger marken där holkarna sitter.
  • Bollnäs fågelklubbs projekt med holkar åt ugglor har gjort att drygt 1 000 ugglor har ringmärkts.

Det har skett en markant ökning av anmälningar om körning med motorfordon i skogsmark.

- Vi får mycket samtal från människor som är rädda och förtvivlade för att markerna blir förströra, säger Emma Gyllberg hos länsstyrelsen.

Annons

Några av dem som oroas är Bollnäs fågelklubb som driver ett projekt med holkar åt ugglor.

Om några månader smälter snön och erfarenheten hos dem som vistas mycket ute i markerna säger att då kommer fyrhjulingar och terrängmotorcyklar ut i skogen – trots att körning då är förbjuden.

- Det kom väldigt mycket frågor och anmälningar under sommaren, säger Emma Gyllberg, som är handläggare av frågor om bland annat terrängkörning hos Länsstyrelsen Gävleborg.

Men Länsstyrelsen har inte mycket att sätta emot dem som kör i skogen.

- Vi har haft möten med polisen, just i och med att det är väldigt stort problem. Men polisen måste vara på plats i skogen och se när det händer för att kunna agera.

Bollnäs fågelklubbsmedlemmar är mycket ute i skogen och ser den olovliga körningen.

- Det körs på Hälsingeleden och i kraftledningsgator, säger Lennart Stern, ordförande i Bollnäs fågelklubb.

På 80-talet satte fågelklubben upp 80 holkar åt ugglor på Magberget, Boberget och Gårdberget i Bollnäs. Sedan dess har över 1 000 pärlugglor, slagugglor och sparvugglor häckat och fötts i holkarna.

Men det finns orosmoln. Buller från olovligt åkande med terrängmotorcyklar och fyrhjulingar i skogarna kan störa fåglarna. Därför har Bollnäs fågelklubb lämnat en skrivelse till Miljö och byggnämnden i Bollnäs kommun.

- Vi har inte haft några problem än, men vi tycker att kommunen ska ta ansvar och anvisa en plats åt dem som åker att vara på, säger Lennart Stern.

Mer läsning

Annons