Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anke och Martin ville dela dotterns intresse – började ridkurs för nybörjare

/
  • Anke och Martin Wenkhausen lärde sig snart att hästar gör lite som de vill.
  • Att göra i ordning hästen inför kursen är en del av ridningen och en syssla som Anke uppskattar.
  • Anke Wenkhausen och dottern Lea, 8 år. Det var Lea som började på hästskötarkurs för ett par år sedan och sedan följde föräldrarna efter.
  • Lea rör sig vant bland boxarna på ridskolan i Bollnäs. Hon tycker om att umgås med hästarna.

När dottern började på ridskolan blev också föräldrarna Anke och Martin Wenkhausen nyfikna på det här med ridning. De bestämde sig för att gå en nybörjarkurs.
Nu delar alla tre intresset för hästar.

Annons

Två dagar i veckan spenderar Anke, Martin och åttaåriga dottern Lea Wenkhausen kvällarna på ridhuset i Bollnäs.

Det var Lea som började gå en hästskötarkurs för ett par år sedan. Där fick hon lära känna djuret och prova att rida.

– Jag visste andra som hade börjat med hästar och då ville jag också prova. Det var roligt. Första gången fick jag rida på en jätteliten häst som hette Nollan, säger Lea och måttar med handen bara en dryg meter ovanför stallets cementgolv.

Läs också: Hästintresset växer – fler föräldrar på både läktaren och hästryggen

I dag rör hon sig vant i stallgången. Hon vet att när Mary sparkar i boxväggen betyder det att hon vill bli kelad med. Och när Surprise får fnatt och tjuter till höjer hon bara på ögonbrynen och tittar slentrianmässigt bort mot den högresta pållen.

Särskilt hemvant blir det när hela familjen är på plats.

– Det känns bra att tillbringa tid tillsammans och göra något som är ett gemensamt intresse, säger Martin Wenkhausen.

Anke och Martin ville sätta sig in i dotterns fritidsintresse, så de anmälde sig till ridskolans nybörjarkurs för vuxna.

– Vi ville förstå vad Lea gör och testa det. Det är så lätt som vuxen att säga till barn hur de ska göra och hur de ska bete sig om de är rädda, säger Anke Wenkhausen.

Anke erkänner att när hon första gången skulle gå nära en häst och göra i ordning den var det en utmaning för nerverna.

– Man fick prova att borsta, sadla och tränsa. Jag var lite rädd från början, man har respekt för hästarna. Nu efter några månader så känns det lite tryggare, säger Anke.

– Jag hade suttit på en häst på en semester en gång för många år sedan, men det är något helt annat när man ska lära sig på riktigt. Det är ju ingen bil där man vet vad som händer när man styr den, det är levande varelser som gör vad dom vill, säger Martin.

Läs också: Hästloppis fyller ett uppdämt behov

De har nu kommit till andra terminen på kursen och börjar få grepp om saker och ting.

– Det är svårare än man tror. Det krävs koordination med tyglarna och hur jag ska trycka ner skänklarna. Man får mycket träningsvärk, säger Anke.

Både Anke och Martin arbetar som läkare – ett jobb som kräver fokus och innebär en hel del stress. I stallet får de rensa sinnena och bara vara sig själva.

– Det är avkopplande, man måste vara väldigt närvarande när man umgås med en häst. Här är det bara jag och hästen och jag får fokusera på den. Visar jag mig stressad blir hästen också stressad, säger Anke.

Läs också: Irma Karlsson satte snygg punkt för helgens Scandinavium

Förutom själva ridningen hör det också till att göra i ordning hästen inför lektionen och vara med på stalltjänsten, som innebär att jobba i stallet en helg med jämna mellanrum. Och kring just den biten har Martin lite mer erfarenhet.

– Jag kommer från en bondfamilj, mina föräldrar hade lantbruk när jag var liten så jag känner till lite hur det går till där. Det tillhör hela paketet med hästar, säger Martin.

– Det är mysigt när man jobbar tillsammans. Det är en avslappnad stämning här. Du har ingen roll att leva upp till, oavsett yrke eller vad du sysslar med, säger Anke.

Mer läsning