Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanspersonalen i Bollnäs besviken: "Det finns ingen arbetsglädje längre"

/

På ambulansen i Bollnäs och Edsbyn har ingen i personalen sagt upp sig. Ännu, poängterar de. Tankarna snurrar efter regionens besked att nu införa jourtjänstgöring.
– Det finns ingen arbetsglädje längre.

Annons

I ett personalrum en trappa upp i byggnaden som är gemensam för ambulansen och räddningstjänsten i Bollnäs, sitter ambulanssjuksköterskorna Conny Eriksson och Marie Ungman. De reagerar med stor besvikelse på regionens beslut, som de känner försämrar deras arbetsvillkor.

Läs också: Det blir jourtider trots kritikerstorm

– Det är skit. Luften har gått ur personalen, säger Conny Eriksson.

– Arbetsmoralen och engagemanget är i botten, då menar jag inte för patienterna utan för arbetsplatsen. Hur kommer det här att påverka oss i vår profession? säger Marie Ungman.

Läs också: Så många har sagt upp sig efter beslut om jour

Bland personalen på länets elva ambulansstationer är det flera som meddelat att de nu säger upp sina tjänster, både i regionens södra och norra delar. Marie och Conny har inte hört att någon av kollegorna som bemannar stationerna i Bollnäs och Edsbyn tagit samma beslut. Inte ännu i alla fall.

Men det är tydligt att beslutet påverkar inställningen till arbetet.

– Jag började på ambulansen 1989. Jag har aldrig vantrivts i mitt jobb och jag har känt att ska jag jobba inom vården så är det här. Men vi har aldrig blivit så illa behandlade som nu. För mig var det här droppen, säger Conny.

Läs också: Ambulanssköterskans vrede sprider sig som en löpeld

Redan nu känner de att arbetet inkräktar på fritiden och att det inte finns utrymme för mer. I verksamheten har de ett system med att personalen har ansvarsområden som de utbildar varandra inom, men allt fler avsäger sig sådant extra ansvar.

Särskilt frustrerade är de över att situationen med stora kostnader för övertid som de ser det hade kunnat undvikas.

– Den här övertiden vi haft hos oss beror på att vi varit underbemannade. Arbetsgivaren har inte skött sina uppgifter och fått in personal, säger Conny.

– Vi har gått in och jobbat extra för att ambulanserna ska vara på rull. Det har varit svårt att rekrytera personal tidigare och svårare kommer det att bli nu, säger Marie.

Mer om jourtider: Ambulansen i Söderhamn berörs inte och Oro för nattjour inom ambulansen – nu analyseras riskerna

Mer läsning

Annons