Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanspersonal: Så drabbas sjuka av nya besparingen

/

Ambulanssköterskorna ska vara mer på jobbet, men få mindre betalt, föreslår Regionen. Personalbristen kan öka, varnar en ambulanssköterska.
– Om ambulanserna inte rullar drabbas de sjuka.

Annons

Vi har talat med flera ambulanssköterskor i området Bollnäs och Edsbyn om besparingsförslaget från Region Gävleborg, personerna vill vara anonyma. En del är avvaktande till förslaget, medan andra rasar.

Läs mer: De får arbeta mer med sämre betalt

Vakanta tjänster under förra året gjorde att ambulanser fick stå stilla på flera orter.

– Vi ska sova på jobbet på natten och inte få lön utan ha jourersättning. Det kan slå olika, men det finns uppgifter om att det kan innebära ett bortfall på ersättningen på motsvarande en månadslön per år. I praktiken kan det bli så att du får vara på jobbet i 15 timmar en natt, men får lön för sju timmar. Det är klart att det försvårar rekryteringen, säger en ambulanssköterska.

Läs mer: Hård kritik mot ambulanschefen – men ledningen hyllar honom

Brist på ambulanssköterskor kan få konsekvenser.

– Det kan leda det till längre uttryckningstider och att ambulanser står stilla. Det drabbar de som behöver akut hjälp, fortsätter ambulanssköterskan.

Läs mer: Larmet: Knivhöggs i hjärtat men nekades ambulanshelikopter – regionens utredning tog tre år

En annan person anser att det blir ett hårt slag mot allmänheten.

– Personalen tvingas vara på jobbet mer än 40 timmar i veckan, medan andra arbetsgivare minskar arbetstiden för att öka patientsäkerheten och för att locka personal. Outvilad personal innebär oundvikligen fler misstag i vården, ökade risker vid ambulanskörning och en sämre vård. Ambulanspersonalen har tappat tålamodet. Nu är det dags för skattebetalarna att säga stopp.

Det blir svårt att hitta personal som vill jobba jourpass nattetid, när ersättningen är lägre, tror en ambulanssköterska.

– Särskilt svårt kan det bli på mindre orter som Edsbyn, Nordanstig, Delsbo, Ockelbo och Hofors där det finns en ambulansbil.

Men en annan ambulanssköterska tror att det kommer att ta tid innan förslaget genomförs och får konsekvenser.

– Det är när vi inte lyckas rekrytera personal som det blir problem. Särskilt svårt kommer det att bli att locka specialsköterskor. Men än så länge påverkas inte patientsäkerheten.

Mer läsning