Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid lika aktuell: Tryckfrihetsförordningen en 250-årig lag i ständig förändring

/

Under rubriken "De farliga böckerna - litteratur inför rätta under 250 år", föreläste Ulrika Knutson på onsdagen inför Bollnäs senioruniversitet. Hon berättade om tryckfrihetsförordningen och bjöd på en kulturhistorisk exposé hur hoten mot yttrande- och tryckfrihet sett ut i olika tider.

Annons

Ulrika Knutson är kanske mest känd som kulturjournalist och programledare i radio och tv, men hon är också författare, litteraturvetare och under fyra år dessutom ordförande i Publicistklubben. En organisation vars främsta uppgift är att slå vakt om yttrande- och tryckfrihet, så man kunde på förhand förvänta sig en initierad och kunnig föreläsning i ämnet.

Läs också: "Censuren slumrar aldrig"

Det är i år 250 år sedan som 1766 års svenska tryckfrihetsförordning, kom på pränt. Det är världens äldsta lag för allmän tryckfrihet och yttrandefrihet, men som Ulrika Knutson på ett levande sätt beskriver det har det långt i från alltid varit en självklar lag.

Under årens lopp har censuren intresserat sig för olika saker. Ibland har det varit stämplingar mot makten och ibland mot religionen, men nästan alltid har erotik och sexualitet provocerat mest.

Ulrika Knutson nämner i sin föreläsning åtskilliga kämpar för det fria ordet. Allt från den gamle publicisten Lars Johan Hierta, som redan 1830 startade Aftonbladet, till nutida chefredaktörer och konstnärer.

I fallet med Hierta drar hon också en intressant parallell till nutidens mediebransch och hur det fria ordet faktiskt kostar!

Samtidigt som Hierta startade Aftonbladet startade han också en stearinfabrik. Med hjälp av inkomster från de revolutionerande stearinljusen, som dessutom användes för att läsa Hiertas Aftonbladet, kunde Aftonbladet övervintra några svåra år i början.

Dagens mediebolag letar också efter en affärsmodell för det fria ordet. Det är bara att hoppas att de hittar den, för hoten mot yttrandefrihet ligger ständigt på lur.

Efter besöket i Bollnäs fortsatte Ulrika Knutson till Hudiksvall för en föreläsning på Café August.

Läs också: Universitet som vänder sig till alla åldrar

Läs också: Rysslandsexpert funderar över Putin

Mer läsning

Annons