Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla tillsammans: Kompisar genom hela skolgången

/
  • Nu går Britta Hans-Ers och Madelen Einarsen ut i gröngräset. Men redan till hösten börjar de samma utbildning – igen.
  • Kompisar från första stund. När familjen Einarsen flyttade från Norge till Arbrå fann femåringarna Britta Hans-Ers och Madelen Einarsen varandra direkt. Till att börja med hade de lite svårt med språket.

Sida vid sida.
Det har Britta Hans-Ers och Madelen Einarsen gått från förskola till gymnasiet.
Nu har båda kommit in på samma musikteaterutbildning på Öland.
- Vi har varit teaterapor ända sedan vi var små, säger de samstämt.

Annons

Vi har slagit oss ner utomhus på ett av Bollnäs kaféer. Solen skiner och det blåser ljumma vindar.

Britta Hans-Ers och Madelen Einarsen är ledig från skolan den här dagen och de ser rätt nöjda ut där de sitter med varsin kaffekopp. Bara några dagar återstår innan de tar studenten och lämnar det estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet bakom sig.

I tre år har de sjungit, dansat spelat teater och pluggat en hel del allmänna ämnen.

- En del liknar det estetiska programmet med en lekskola. Det håller inte vi med om. Visst har det varit tre roliga år, men även slitsamma. Man vill ju göra så bra ifrån sig som möjligt, säger Madelen.

Ska sanningen fram så har tjejerna följt varandras fotsteg ända sedan de var fem, då familjen Einarsen flyttade från Norge och blev grannar med "Hans-Ersarna" i Arbrå.

Och två små flickor i samma ålder, självklart blev de bästisar. När de berättar om alla upptåg, hyss och en hel del teaterföreställningar skrattar de hjärtligt.

- Kommer du ihåg, säger Britta, när vi skulle lura din mamma och du fick hoppa ner i den gröna soptunnan och jama som en katt. Minns du hennes min när hon lyfte på locket och upptäckte att det var du och inte katten?

De pratar och skrattar åt alla gamla minnen och frågan är om det finns något de två fröna inte hittade på tillsammans? De gjorde till och med egna radioprogram, hade en egen klubbstuga med en skylt där det stod "hemligt" och en dagbok där de noterade allt de hade för sig.

- Vi kanske skulle leta fram den där dagboken, fnittrar Madelen.

Sedan började de förskolan tillsammans och följde varandra upp till nian. När det var dags för gymnasiet blev valet detsamma. Teaterapor som de är.

Under den senaste tiden har dock det mesta kretsat kring balen. Klänningarna fixades efter viss möda. I varje fall från Madelens sida.

Hon ritade en skiss på en klänning som en släkting fick ta med sig till Thailand. När den inte riktigt såg ut som hon hade tänkt sig har den fått sys om här hemma.

- Man har ju alltid drömt om balen, men inte trodde man väl att det kunde bli så struligt med en klänning, säger Madelene.

Efter tisdagens bal återstår nu bara en vecka av gymnasieåren och där ute väntar livet. Som för den delen är välplanerad till att börja med.

Sommarjobb på ett kafé, Britta ska jobba på Träslottet medan Madelene drar till Vimmerby och Astrid Lindgrensvärld. Inte för att agera Pippi, utan för att servera kaffe.

Till hösten börjar de skolan igen. I samma klass på Öland.

Där ska de ägna sig åt framförallt teater och sång. Utbildningen är ettårig och högskoleförberedande.

Båda säger att det är nog där de kommer att hitta sig själva och bestämma hur de ska gå vidare i livet.

De vill jobba med någon form av teater, men det behöver nödvändigtvis inte bli på Dramaten.

- Ett roligt jobb är det viktigaste, regissör låter lite spännande det med, säger Britta.

Madelen och Britta, två tjejer som hittills gått hand i hand genom livet. Frågan är om de kommer att göra det även i framtiden.

- Framtiden är det svårt att säga något om. Men vem vet?

Säger, de ...

... samstämt.

Mer läsning

Annons