Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla ingredienserna ifrågasatta"

/
  • Nu är det slutdruckit för ungdomarna. Coop Extra i Bollnäs har infört 18-årsgräns på energidryck.

Trots omfattande forskning har ingen kunnat visa några negativa effekter av energidrycker.
Enligt Livsmedelsverket är det upp till branschen själv att bestämma åldersgränser.

Annons

– Det är den enskilda handlarens rättighet att bestämma över varorna i butiken, säger Ulla Beckman-Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hon berättar att det är få produkttyper som har blivit lika grundligt utredda som energidryckerna. På grund av att de här produkterna har varit föremål för en massiv marknadsföring har det blivit en sorts mytbildning kring dem, anser Ulla Beckman-Sundh.

– I de studier som har genomförts har inga negativa effekter kunnat påvisas. Men det har heller inte gått att utesluta eventuella risker, säger hon.

En förklaring till oron är, enligt henne, att det förut krävdes en speciell dispens för att få sälja drycker med hög koffeinhalt i Sverige. När Sverige sedan blev medlem i EU så försvann det kravet och ersattes med en upplysningstext på förpackningen.

Livsmedelsverket har tagit fram rekommendationer för energidrycker och har även speciella kostråd till barn. Nästa gång dessa ska uppdateras kommer de att titta närmare på energidryckernas eventuella påverkan.

Fram till dess ställer sig Livsmedelsverket varken framför eller bakom beslutet om åldersgränser.

– Till syvende och sist får varje handlare själv bestämma över sitt eget sortiment och vilka begränsningar det ska finnas, säger Ulla Beckman-Sundh.

Magnus Olsson äger Ica Kvantum-butiken i Bollnäs och även där har det förts diskussioner om energidryckerna. Vid nästa personalmöte kommer han att lyfta frågan igen.

– Tanken i sig är god, men det finns två sidor i debatten. Frågan är hur mycket vi i butikerna ska begränsa tillgången när det inte finns någon lag i botten, säger han.

Mer läsning

Annons