Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice vill bli teaterproducent: "Svårt att få folk att gå på teater här"

/

Alice Norén använder kroppen som uttryckningsmedel. Och hon siktar på att jobba som producent i framtiden.

Annons

– Den fysiska teatern var stor på 20-talet, bland annat i Ryssland där den innehöll mycket akrobatik. Det finns också teater från medeltiden, Commedia dell'arte, där det alltid var samma karaktärer, man kunde till exempel känna igen dem på olika gångstil, någon gick hopsjunken, en annan var rak i ryggen.

Det är svårt att få möjlighet se fysisk teater, för den är helt enkelt inte så stor.

Alice Norén är engagerad i styrelsen i Riksteatern Bollnäs, en förening som bland annat arrangerar föreställningar.

– Bollnäs har Sveriges äldsta riksteaterförening. Vi har en styrelse, men inte så många aktiva medlemmar. Bollnäs är främst en dans- och musikstad. Det kan vara svårt att få folk att gå på teater här, säger hon.

Alice Norén är uppväxt i Enköping. Även om antalet personer i städerna är ganska lika tycker hon att det är mer liv i Bollnäs.

– Det bor fler människor i Enköping men man ser dem inte. Många människor pendlar och åker därifrån hela tiden. I Bollnäs är det mer aktiviteter.

Hon gick estetgymnasium i Enköping och nu vill hon bygga på utbildningen i Bollnäs, där hon går på kulturkommunikatörsutbildningen. Det är här hon vill lära sig att arrangera teater och annan typ av kultur. Fast hon bara varit här ett år har hon redan börjat. Bland annat omsätter hon utbildning i ledarskap av kulturprojekt i praktiken.

– Jag samarbetar med kommunens kulturenhet för att vi ska arrangera Dansveckan i Bollnäs. Det är en del av min utbildning, som en praktik, berättar hon.

Förutom samarbetet med kommunen engagerar sig Alice Norén med att fixa föreställningar genom Riksteatern Bollnäs. Bland annat är hon med och ordnar teater på familjelördagen på kulturhuset. Den 28 september tar Bollnäs riksteaterförening hit en föreställning till Bollnäs som heter Maria Johansdotter.

– I föreställningen är huvudrollsinnehavaren en kvinna som är född i en mans kropp. Det handlar om vad som händer när alla ser en som en man, fast man är kvinna. Det är mycket musik i föreställningen, säger Alice Norén.

Hon har tidigare arbetat för allas lika rättigheter som volontär på Stockholm Pride.

– Jag har jobbat där som koordinator för artister. I framtiden vill jag jobba i Stockholmsområdet, och genom Pride har jag fått många kontakter. Många känner igen mig, säger hon.

Utbildningen som Alice Norén går har något som många andra utbildningar saknar. En grupp med människor från olika bakgrunder gör att en framtida producent redan i skolan måste förhålla sig till många olika personligheter, och kanske är mer förberedd för olika situationer än en studerande som buntas ihop med folk i samma ålder och från ungefär liknande bakgrund.

– Folk här har olika bakgrund. Till exempel kommer elever från särskola och de som inte har svenska betyg. Det är det som är guldet i utbildningen, jag får träna på hur jag ska tänka för att alla ska förstå mig. Vilka frågor jag ska ställa för att bli förstådd. Vad måste jag berätta för andra? När jag träffar en ny grupp har jag lärt mig att förklara, så här kommer jag att vara, säger Alice Norén.

Mer läsning

Annons