Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander startade egen nätbutik

/
  • Alexander Antonuk startade webbutiken Renoptik för ett drygt år sedan.
  • Utöver själva nätförsäljningen av glasögon ägnar Alexander Antonuk mycket tid åt att reparera och byta glas i såväl gamla som nya bågar.
  • Den som vill känna hur glasögonen sitter kan få bågarna hemskickade för test.
  • Glasen Renoptik använder sig av är kvalitetsglas från Frankrike. Slipningen görs av optiker i Lettland. Reparationer och glasbyten görs i Sverige.

Teknikingenjören Alexander Antonuk tog saken i egna händer och startade en glasögonbutik på nätet när han inte hittande något passande ingenjörsjobb åt sig själv.
– Jag hade varit borta från ingenjörsbranschen ett tag, behövde ett jobb och var sugen på att prova på något nytt. Så det här kändes perfekt, säger han.

Annons

För tre år sedan flyttade Alexander Antonuk och hans familj till Sverige och Bollnäs. Men att hitta ett jobb här i Hälsingland inom teknikingenjörsbranschen var svårt.

Det ledde till att Alexander Antonuk startade e-butiken Renoptik. I dag har butiken funnits i drygt ett år, resultatet blir bara bättre och bättre och Alexander Antonuk trivs med sitt nya yrke.

Läs mer: Startade eget och fick väldens mest förnäma kund

– Unga handlar allt på nätet. Även om min målgrupp är 40 år och uppåt så blir ju även alla unga äldre med tiden. Så jag tror försäljningen kommer att öka ännu mer, säger han.

Att det blev just glasögon han bestämde sig för att sälja i sin e-butik kom sig mest av en slump. Alexander Antonuk hade för ett antal år sedan hjälpt två optiker i Lettland med att reparera deras utrustning.

Nu undrade han om de ville hjälpa honom med att slipa glas om han startade en e-butik i Sverige. Det ville de, och på den vägen är det.

– Glasögonen jag säljer slipas i Lettland. Sen skickas de tillbaka till mig innan jag skickar de vidare till mina kunder. Men jag gör även reparationer och glasbyten, säger han.

Förhoppningen är att Alexander Antonuk så småningom ska gå över till svenska leverantörer, men än så länge funkar det bäst, både ekonomiskt och kvalitetsmässigt, att fortsätta samarbetet med optikerna i Lettland.

– De använder franskt kvalitetsglas, så resultatet blir mycket bra. Många andra glasögonbutiker på nätet använder glas från Asien som är mycket sämre, säger han.

Det finns många fördelar med att arbeta med e-handel anser Alexander Antonuk. Att slippa de höga fasta kostnaderna är kanske den största fördelen.

Läs mer: Tog över och stortrivs

Det gör att priserna kan hållas nere. En annan är möjligheten att kunna sitta och jobba var som helst. Att kunderna som handlar hos honom vet vad de vill ha tycker han också är positivt.

– Folk som handlar på nätet är duktiga på att läsa på om de produkter de vill köpa. Många gånger vet de mycket mer om vad det är de köper än vad de som handlar i en vanlig butik gör.

Nackdelarna med att driva en internethandel är att kunderna inte kan få hem produkterna samma dag som köpet genomförs. Men i många fall finns möjligheten att få hem produkterna på prov, innan själva köpet genomförs.

Läs mer: Hasse tog steget

Det tror Alexander Antonuk kommer göra att köp via e-butiker blir mer och mer attraktivt för kunder som bor långt borta från stora städer.

– Än så länge är det mest folk från storstäderna som handlar hos mig. Men det tror jag kommer att ändras.

– Det kommer alltid finnas folk som vill köpa sina varor i en butik. Men fler och fler kommer att vilja handla över nätet.

Mer läsning

Annons