Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aleris vill göra fler operationer i Bollnäs

/
  • Bollnäs sjukhus är det andra sjukhuset utanför storstäderna som till stora delar tas över av ett privat företag.– Vi skriver historia, säger Peter Graf.

Aleris vill ha ett större uppdrag från landstinget än det man skrivit avtal om vid övertagandet av Bollnäs sjukhus.
Annars får personal räkna med att förlora jobbet.

Annons

Den 1 april ska vårdbolaget Aleris ta över Bollnäs sjukhus. Patienterna ska i princip inte märka att övertagandet sker, säger bolagets vd Peter Graf.

Peter Graf tänker inte försöka få bort akutsjukvården från Bollnäs, men hälsocentralen och medcinakuten måste samordnas mer. Annars blir det resursslöseri.

Han tror inte på att blanda akuta och planerade operationer. I Bollnäs görs bara planerade operationer, men Peter Graf vill renodla verksamheten mycket mer.

– I Kristianstad gör vi 1 000 fetmaoperationer per år och de håller högsta klass i landet. Om jag tittar på operationerna under ett år i Bollnäs så finns det många ingrepp som bara görs ett fåtal gånger. Det säger sig själv att det inte blir bra.

Det är också genom att renodla som han anser att Aleris enligt sitt anbud kan driva sjukhuset billigare än landstinget. Han är stolt över att Aleris lyckas göra upp till dubbelt så många operationer dag som offentligt drivna sjukhus.

– Om man i en sal till exempel bara opererar vänsterknän under en hel dag i stället för både höger- och vänsterknän, slipper man flytta en röntgenarm fram och tillbaka. Bara en sådan sak gör att man sparar tid.

Aleris uppdrag är att göra lika mycket som landstinget gjort tidigare. Effektiviseringar ska leda till överkapacitet och Peter Graf hoppas att landstinget ska vilja köpa fler operationer från Bollnäs.

Han vågar inte säga hur många som riskerar att förlora jobbet när Aleris tar över sjukhuset.

– Vi håller just på med övertagandet av personalen nu. Jag vet inte än hur många som skrivit på och vill gå över.

Mer läsning

Annons