Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut vattentappning orsakade stora skador på livet i älven

/
  • Iskristaller som uppstår i vattnet efter en islossning försvårar syreupptagningen för fiskarna.
  • Ett stort vattentapp efter ett driftstopp i Dönjeverket orsakade islossning i Ljusnan.
  • Jonas Engberg, fiskevårdare vid Bollnäs kommun, är orolig över hur mycket islossningen drabbat livet i älven.
  • Hans Rohlin, Fortum, meddelar att händelserapporten får avgöra om kraftverket kunnat agera annorlunda vid driftstoppet.

Vattentappningen som gjordes efter att ett av Dönjeverkets aggregat börjat brinna har orsakat att en hel generation harr och öring gått förlorad i Ljusnans vatten, enligt fiskevårdaren Jonas Engberg.
– Fisken hinner inte fly undan en sådan störttappning, säger han.

Annons

Samtliga aggregat i Dönjeverkets kraftstation stängdes av efter att en brand uppstått i ett av dem.

Läs mer: Brand i kraftverk orsakade kraftig islossning

För att undvika överdämning i samband med detta släppte kraftverket, under en begränsad tid, ut en ovanligt stor mängd vatten. Det fick en omfattande islossning till följd längre ner i älven.

– Kommer en sådan stöt med vatten bryts enorma isblock loss och hyvlar av botten, och det är där rommen ligger. Så det här har påverkat det biologiska livet i älven mycket, säger Jonas Engberg.

Enligt Jonas Engberg bildas iskristaller i vattnet vid en islossning. Det leder till att det blir svårt för livet som finns i vattnet att uppta syre.

– Därför är det viktigt att Fortum utvärderar sin verksamhet och hur den påverkar livet i strömmarna, säger han.

Men exakt hur stora skador det blivit i älven går inte att svara på i dagsläget.

– Jag kommer själv göra en inventering av älvens botten till våren. Det är först då jag kan dra några slutsatser, säger Jonas Engberg och tillägger:

– Men jag önskar att länsstyrelsen också utreder skadorna. Inte bara att aggregaten i kraftverket lagas och att det sen glöms det bort att utredas hur det här påverkat livet i älven.

Läs också: Fortum tror inte på lax i Ljusnan

Enligt Hans Rohlin vid Fortum har man varit i kontakt med länsstyrelsen för att informera om den uppkomna situationen.

– Vi kommer få ett antal frågor av dem som vi ska besvara. Men enligt uppgift verkar de nöjda, säger han.

Om kraftverket hade kunnat agera annorlunda och på så vis förhindrat det stora vattenutsläppet kan Hans Rohlin inte uttala sig om.

– Händelseutredningen får avgöra om vi kommer behöva ändra våra rutiner eller om vi hade kunna agerat annorlunda. Det här var en akut situation och vi gjorde det vi ansåg vara mest lämpligt. Men vi måste alltid vara medvetna om den påverkan vår verksamhet bidrar till, och självklart vill vi lära oss av det här, säger han och tillägger:

– Jag vill också förtydliga att vi har tillstånd för att bedriva den här verksamheten.

Läs också: Misstänkt miljöbrott efter stopp i kraftverk

Utöver de skador som vattensläppet orsakade på älven och livet som finns däri var det även en del privata egendomar som strök med när ismassorna sköljdes upp mot strandkanterna. Hur det kommer att kompenseras kan Hans Rohlin inte ge något besked om i nuläget.

– För att vi rent rättsligt ska bli ersättningsskyldiga till de privatpersoner som fått något förstört på grund av oss måste vi ha agerat oaktsamt och vårdslöst, säger han.

Mer läsning