Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiv förening som värnar fåglar firar 25 år

/

När Bollnäs kommun sade ifrån sig ansvaret för fågellivet kring sjön Vågen så bildades föreningen Vågens fåglar. Det är nu 25 år sedan och föreningen är minst lika aktiv som fåglarna på Långnäs.

Annons

Några gräsänder går i sakta mak mot Rolf Westergren. De tittar noga om han har något gott med sig. En gräsand kommer nära och smakar en bit bröd ur hans hand.

– Vi matar egentligen inte fåglarna för deras skull. Vi vet att de klarar sig, det är vilda fåglar. Utan vi matar dem för vi tycker fåglarna är ett trevligt inslag i stadsbilden, säger Rolf Westergren.

Vågens Fåglar bildades 1991 efter att Bollnäs kommun avsagt sig ansvaret och omsorgen för fågellivet vid Vågen. Vid den tiden var Rolf Westergren anställd som parkskötare åt kommunen och hade som arbetsuppgift att bland annat sköta omsorgen av fåglarna.

– Idén kom efter en insändare i Ljusnan. Skribenten föreslog att det skulle bildas en förening som skulle kunna sköta omsorgen av fåglarna. En bra idé, tyckte vi, och gick ihop några personer och bildade Vågens Fåglar, säger Rolf Westergren, som numera är pensionär.

Fåglarna befann sig då vid Myrbäcken, intill den nu rivna Tunnelgrillen. Fåglarna flyttades därefter till Vågen mot Långnäs. Nu håller de till vid en skyddad vik vid sjön Varpen. En strömbildare är i gång och håller isfritt i vattnet.

– Ibland kommer det på tal att fåglarna ska flyttas igen. Blir det aktuellt med ännu en flytt av fåglarna kommer vi inte att fortsätta med vårt ideella arbete, säger Rolf Westergren.

Mellan Vågen och Varpen har föreningen sin klubbstuga. Där samlas medlemmarna varje måndag för att ordna veckans brödutfodring. Några åker runt till butikerna i stan för att samla in överblivet bröd. Sedan mals brödet ner till mindre bitar i en kvarn. Därefter har en person huvudansvaret att se till att det alltid finns mat till fåglarna i foderautomaterna. Förutom bröd får de havrekross och kornkross.

– Vi har ett rullande schema och hjälps åt. Vi jobbar ideellt och många skänker pengar till föreningen. Kommunen betalar elkostnaderna, säger Rolf Westergren.

Förutom att mata fåglar så gör också föreningen holkar till både småfåglar och större fåglar som knipor. De har också en informationstavla om vilka fåglar som brukar finnas på platsen. Under den här vintern har ungefär 300 gräsänder valt att stanna i Bollnäs. Vissa vintrar är det uppemot 500 änder. Med våren kommer fler fåglar, arter som skäggdopping, häger och knipa, för att nämna några.

– Många gör en utflykt och kommer hit och tittar på fåglarna. Nån har med sig bröd och andra bara iakttar dem. Det känns meningsfullt och uppskattat, säger Rolf Westergren.

Mer läsning

Annons