Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Åklagarna måste in på rinken”

Flera vittnen var osäkra på sina iakttagelser i rätten. Man kan inte förutse att de inte minns, menar åklagarna.
Försvaret avfärdar dem som fullständigt ointressanta.

Annons

Åklagare Ulrica Selderman säger att de vittnen som kallats sett eller inte sett sådant som de bedömt som relevanta för målet.

- Sedan att de kommer hit och sen inte minns, det kan man inte förutse, säger hon.

Vad gör man då som åklagare?

- Det första som händer är att vittnet får komma hit och att man ställer frågor och att de förhoppningsvis kommer ihåg. Om de inte kommer ihåg så får man lov att läsa ur förhören, läsa upp vad de har sagt.

Selderman påpekar att de måste lämna sin berättelse själva inför tingsrätten, oavsett hur lång tid det gått sedan händelsen. Först därefter får förhören som polisen gjort med personerna åberopas, om man anser att det stämmer bättre med verkligheten.

Försvararen Peter Althin ställde ovanligt få frågor till åklagarnas vittnen jämfört med tidigare förhandlingsdagar.

- Jag tycker att många av de här vittnena har varit fullständigt ointressanta så egentligen hade jag inte tänkt ställa några frågor alls, om vi bortser från de två sista (dalapolisens it-forensiker, red. anm.) varav bara en kom, säger advokaten. De ligger så långt utanför det som är väsentligt.

Han fortsätter recensera dagen med hjälp av sporttermer.

- Vi har hamnat utanför rinken för att prata ishockeyspråk, säger Althin. Vi måste in i rinken, eller åklagarna måste in där och helst i målområdet.

Hur går det med din egen utredning?

- Det går framåt. Jag har fått en delredovisning som jag måste få komplettera innan jag bestämmer mig. Det måste bli aktuellt senast nästa vecka.

Eva-Lisa Wallin

Mer läsning

Annons