Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokathjälp för SJ-området

Kommunen har tagit hjälp av advokater, för att reda ut vem eller vilka som har ansvaret för föroreningarna i marken på det gamla SJ-området i Bollnäs.

- Det är väldigt olyckligt att det här inte utreddes ordentligt innan kommunen köpte området, säger kommunalrådet Marie Centerwall (S).

Annons

Kommunalrådet svarade på frågor om saneringskostnaderna på SJ-området, som hennes företrädare Olle Nilsson Sträng (numera Bollnäspartiet) hade ställt på onsdagens kommunfullmäktigemöte.

Enligt Olle Nilsson Sträng är det högst sannolikt att den senaste hyresgästen Trainparts har förorenat marken med bland annat olja.

- Vilka åtgärder har Bollnäs kommun vidtagit för att kontrollera eventuell kontaminering – och har krav ställts på Trainparts att de sanerar efter sig i så fall? undrade han.

Marie Centerwall svarade att en ansvarsutredning "är under framtagande" och att en advokatfirma har anlitats för att reda ut vad som gäller i saneringsfrågan.

- Det var väldigt oklart i avtalet vid köpet, sa hon – och ansåg att det var väldigt olyckligt att frågan inte blev ordentligt utredd innan kommunen köpte marken. (Det skedde 2009, när Olle Nilsson Stäng var kommunalråd).

Enligt kommunens tekniske chef, Anders Aune, har man ännu inte fört några samtal med områdets tidigare ägare – där statliga SJ ägde verkstadsområdet den längsta tiden.

- Vi tittar på vilka krav som kan ställas och hur vi kan gå vidare i ansvarsbiten, säger han.

Oavsett vad som ska hända med SJ-området i framtiden, så kommer det att krävas omfattande saneringsåtgärder, konstaterar Marie Centerwall:

- Men området ska utvecklas på ett eller annat sätt.

Mer läsning

Annons