Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adlig släkt protesterar mot nattis

/

Den nattöppna barnomsorgen i Bollnäs heter Natt och Dag. Okontroversiellt, kan tyckas. Men det är något som ogillas av den adliga ätten med samma namn.

Annons

I en skrivelse till Bollnäs kommun begär nu släktföreningen en ändring.

- Ledande juridisk expertis i denna typ av frågor råder oss att driva ärendet vidare, skriver ordföranden Magnus Natt och Dag.

Ärendet har hamnat på för- och grundskolechef Eva Eklunds bord.

Magnus Natt och Dag hänvisar till namnlagen. I det lagrum han refererar till står bland annat följande:

"Ingen får obehörigen till nackdel för den som förvärvat ett egenartat efternamn i näringsverksamhet använda en firma, ett varumärke eller annat kännetecken som lätt kan förväxlas med namnet".

Med den tolkning Magnus Natt och Dag gör så ska stiftelser, ideella föreningar och jämförbara sammanslutningar (i det här fallet en kommun) följa samma regelverk.

- Förutsättningarna för en tillämpning av denna lagbestämmelse i det aktuella fallet tycks oss vara uppfyllda, framhåller han.

Natt och Dag i Bollnäs – av de flesta kallat "Nattis" – öppnade för fem år sedan som ett dagbarnvårdarkollektiv i Ren. Det är den enda barnomsorgen på orten som ger barn möjlighet att sova över när föräldrarna jobbar.

Det som landets äldsta adliga ätt ser som ett namnintrång uppfattas på olika sätt i Riddarhuset och i Bollnäs stadshus förvaltningskorridorer.

- Tidigare i år fick vi en muntlig fråga i ärendet. Då kollade jag med en jurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting, för att klarlägga vad som gäller. Och det svar jag fick var att släktföreningen skulle ha föga chans att vinna en process, säger Eva Eklund.

Några planer på att tillmötesgå släkten Natt och Dag finns inte.

- Det här är naturligtvis inte någon stor fråga för oss. Det kan ses som en kul grej av ringa vikt, men eftersom det kommit en formell framställning kan saken komma att tas upp av barn- och utbildningsnämnden.

Mer läsning

Annons