Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 vanvårdade får omhändertagna

Cirka 60 får har omhändertagits från en gård i Bollnäs kommun. Vid länsstyrelsens inspektion fanns fyra döda får i flocken och de övriga var undernärda.

En förundersökning är inledd mot djurägaren och händelsen rubriceras som djurplågeri.

Annons

Tidigare under veckan gjorde länsstyrelsen en inspektion på en gård i Bollnäs kommun. Tanken var att kontrollera djurägarens hundhållning. Samtidigt valde inspektören att gå in till fåren för att se hur de hade det.

De cirka 60 fåren bodde i en tältliknande byggnad. Fyra av dem var döda och en femte avlivades på grund av undernäring. Även polis och en veterinär kallades till gården.

- Fåren har bott i ett tält utan golv sedan i höstas. Det är svårt att beskriva hur det ser ut. Fåren är magra och eländiga, det doftade stark ammoniak, säger polisinspektör Sven Lind.

Både länsstyrelsens djurinspektör och veterinären var eniga, fårhållningen var bristfällig och ett beslut om omhändertagande fattades direkt.

– Vi har ordnat med djurtransport och sedan ska fåren fraktas till annan ort. En veterinär ska sedan ha uppsikt över djuren och se hur de tar igen sig, säger Sven Lind.

De döda fåren har skickats till Statens Veterinärmedicinska anstalt där dödsorsaken ska utredas.

En förundersökning är inledd mot djurägaren och händelsen rubriceras som djurplågeri. Ärendet handläggs av miljöroteln i Gävle.

Djurägaren har fått behålla sina hundar men länsstyrelsen hade några, icke akuta, synpunkter på den djurhållningen.

Mer läsning

Annons