Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 elever i strejk

/
  • Johan Jonsson, Anders Sigurdsson och Olle Wengelin skulle egentligen haft sällskap av 14 ytterligare klasskompisar på den här lektionen.
  • Johan Jonsson valde närvaro den här dagen.

Endagsstrejken på Torsbergsgymnasiet är över. Under tisdagen återvänder ordningen och redan - och de protesterande eleverna - till undervisningen.

Annons

- Vi har tusen elever på skolan. Det är omöjligt att ha en exakt siffra om hur många som uteblev men vi gör bedömningen att ungefär hälften stannade hemma, säger gymnasiechefen Thomas Rotter.

Karin Nilsson och Louise Wennerström tog initiativet till den strejk som gradvis "byggdes upp" under förra veckan. Syftet: Att tillsammans med så många elevkompisar som möjligt protestera mot den ständigt pågående ekonomiska åtstramning som drabbar skolorna i Bollnäs - nu senast stängdes receptionen på Torsbergsgymnasiet.

- Eleverna har mitt fulla stöd. Det är bra att de reagerar och protesterar, säger Thomas Rotter. Dagens sparkrav på grund av, som det uttrycks av politikerna, "det förmodade minskade skatteundelaget" är för stora.

- Men, säger Rotter, jag tycker att eleverna valde fel metod. En samlad aktion, kanske någon form av protesttåg, hade varit mer effektiv.

I den klass som Louise Wennerström och Karin Nilsson går startade måndagen med samhälle klockan nio. Erika Persson, läraren, fanns på plats. Och så tre elever: Johan Jonsson, Anders Sigurdsson och Olle Wengelin. Övriga 14 i klassen skolkade.

- Imponerande, tyckte Louise Wennerström, som stannade hemma i Vallsta och pluggade.

- Men vårt krav står fast, receptionen ska bemannas igen. Annars måste vi diskutera nya protestyttringar.

 

 

 

Mer läsning

Annons